37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Ne žele da sruše vlast, ali insistiraju da Demokrate smijene Krstovića

Odbornici koalicije „Za budućnost Crne Gore“ neće prisustvovati današnjoj sjednici Skupštine opštine Zeta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju predsjednika lokalnog parlamenta i funkcionera Demokrata Luke Krstovića, najavljeno je juče iz te koalicije. 

Navode i da nedolaskom na sjednicu SO jasno demonstriraju spremnost da nastave koalicionu saradnju sa Demokratama, ali uz jasan stav da Krstović više ne može biti na čelu lokalnog parlamenta i da Demokrate treba da predlože drugog kandidata za tu funkciju.

Tenzije među lokalnim odborima koalicije ZBCG i Demokrata u Zeti uslijedile su sredinom maja kada je Krstović odbio da u roku predviđenim Poslovnikom zakaže sjednicu SO na kojoj bi se razmatrala inicijativa kojom je ta koalicija tražila donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Odbornici ZBCG su potom inicirali smjenu Krstovića sa čela SO optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom Skupštine.

Tu inicijativu je 19. juna razmatrao lokalni Odbor za izbor i imenovanja na sjednici koju su obilježile međusobne optužbe partija koje čine vlast na lokalnom nivou.

Krstović je koaliciju ZBCG, koja sa svojih 16 odbornika ima većinu neophodnu za njegovo razrješenje, tada optužio da su njegovu smjenu inicirali u dogovoru sa Demokratskom partijom socijalista, dok su iz ZBCG, sa druge strane, tvrdili kako razrješenje predsjednika SO zapravo opstruiraju Demokrate u dosluhu sa DPS-om.

Odbornici ZBCG u jučerašnjem saopštenju, kojim su najavili nedolazak na današnju sjednicu SO Zeta, podsjećaju da ta koalicija ima većinu za razrješenje Krstovića, ali i za dalje vršenje vlasti na lokalnom nivou bez Demokrata.

Dodaju da su i pored te činjenice sve vrijeme pokazivali toleranciju i širinu na Krstovićeve svakodnevne opstrukcije i zloupotrebe funkcije predsjednika SO koja mu je, kako tvrde, pripala isključivo dobrom voljom lidera te koalicije koji su im, nakon razgovora sa predsjednikom Demokrata Aleksom Bečićem, sugerisali da, kako su rekli, uzmu Demokrate u izvršnu vlast u Zeti.

– Ukoliko kolege iz Demokratske Crne Gore ne žele da predlože drugog kandidata za predsjednika Skupštine, onda će svakom biti jasno da je fotelja Luke Krstovića važnija od interesa građana Zete, ali i da naš koalicioni aranžman više ne postoji – navedeno je saopštenju Opštinskog odbora koalicije ZBCG.

Tvrde i da su navodi Krstovića da njegovu smjenu planiraju u saradnji sa odbornicima DPS-a njegovi „spinovi i konstrukcije“.

– Jer su ga upravo odbornici DPS-a, ne pojavljujući se na sjednici Komisije za statut i propise, pokušali spasiti od smjene. Zato gospodina Krstovića pozivamo da se izdigne iznad ličnih interesa i omogući nesmetano funkcionisanje izvršne vlasti kako bi se posvetili rješavanju nagomilanih problema građana Zete – navode u saopštenju.

Iz koalicije ZBCG ističu i kako smatraju da, u okolnostima u kojima nova izvršna vlast u Podgorici izbjegava razgovor o poštenom razgraničenju i nastavlja da insistira na izgradnji kolektora u Botunu, u kojima se građani Gornje Zete ponovo suočavaju sa štetnim uticajem bazena crvenog mulja i u kojima JP „Čistoća“ ne obavlja svoju djelatnost na području Zete, zajedničkim aktivnostima treba da se odupremo daljoj devastaciji i stagniranju te opštine.

Vlast u Zeti formirali su, nakon lokalnih izbora u oktobru prošle godine, koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i Socijalistička narodna partija.

Od ukupno 32 odbornička mjesta, koliko broji parlament u Zeti, koaliciji ZBCG je pripalo pola, odnosno njih 16. Preostalih 16 mjesta u lokalnom paralmentu dijele Demokratska partija socijalista sa osam odbornika, Demokrate sa sedam i Socijalistička narodna partija kojoj je pripalo jedno odborničko mjesto.

Demokrate: Sami biramo svoje kadrove

Na politiku ucjena i omalovažavanja nikada pristati nećemo kakva god cijena trebala da bude, poručile su Demokrate Zeta partnerima iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Demokrate su, kako kažu, s ponosom predložile Krstovića za predsjednika Skupštine opštine Zeta i s ponosom do kraja ostaju pri tom prijedlogu.

– Demokrate će sa svojim kadrovima i političkim integritetom biti dio vlasti u Opštini Zeta ili neće biti, jer naše kadrove bez obzira na većine ili manjine neće birati bilo ko osim Opštinski odbor Demokrata Zeta, a ovaj Opštinski odbor je već izabrao, vama ostavljamo da zajedno sa DPS-om odlučite da li će Luka Krstović voditi najviše zakonodavno tijelo Opštine Zeta u narednom periodu ili će Demokrate biti opozicija u lokalnom parlamentu – poručuju bivšem Demokratskom frontu Demokrate.

Naglasili su da Krstovića „neupitni institucionalni profesionalizam, poznavanje propisa, ugled i znanje nedvosmisleno kvalifikuju za funkciju“ predsjednika lokalnog parlamenta i da su svi pokušaji diskreditacije koji dolaze od strane pojedinaca beznačajni. Pozvali su koalicione partnere da zajedno prisustvuju sjednici Skupštine opštine Zeta, sazvanoj na njihov zahtjev kako bi argumentovano razmijenili stavove o svim navodima i razlozima za razrješenje.

POBJEDA

POLITIKANe žele da sruše vlast, ali insistiraju da Demokrate smijene Krstovića
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite