31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba

U Crnoj Gori ne postoje indicije da bi, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, moglo doći do sukoba i obračuna, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije u Crnoj Gori ukazuju da, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo krvoprolića kako je to saopštio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej”, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

Nuhodžić je ocijenio da dešavanja povodom tog zakonskog rješenja potvrđuju da je crnogorsko društvo demokratski zrelo i da će neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rješavati na demokratski i civilizovan način, a ne podstičući nepovjerenje.

Nuhodžić je kazao da se može misliti drugačije i da su to tekovine demokratije, ali da se ne smije dozvoliti da budu narušeni principe građanskog, multietničkog i multivjerskog društva.

“Niti činjenjem, niti podizanjem tenzija.
Zato sam siguran da građani neće podržati, državne institucije svakako neće dozvoliti, bilo kome, ni iznutra, ni iz vana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori”, poručio je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, država Crna Gora će djelovanjem institucija snažno i odlučno spriječiti svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda ili bilo kakvih sukoba.

Nuhodžić je rekao da je tačno da vjernici jedne konfesije iskazuju neslaganje sa zakonom, iako je namjera donošenja ovog zakonskog akta bila da zakoni budu jednaki za sve.

On je kazao da je Crna Gora poštovala i da će poštovati iskazivanje drugačijeg mišljenja i mirne izraze nezadovoljstva.

Nuhodžić je naveo da je i obaveza državnih organa da štite slobodno izražavanje volje građana i ljudska prava i slobode, ali i da štite ustavni i pravni poredak države Crne Gore.

“U Crnoj Gori ima mjesta za sve. Namjera nam nije bila, niti će biti da se bilo kojim postupkom, pa ni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, oslobađamo bilo koga. Jer u građanskoj Crnoj Gori naše različitosti jesu i treba da budu naše najveće bogatstvo, a ne usud našeg življenja”, smatra Nuhodžić.

On je rekao da je legitimno pravo Crne Gore da sama uređuje svoju državnu kuću i da ona to čini u skladu sa građanskim konceptom države i evropskim vrijednostima.

Nuhodžić je podsjetio da je poštujući te vrijednosti, Crna Gora jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je uspjela da izbjegne rat.

“Što znači da smo i u teškim okolnostima mudro promišljali i znali kako da sačuvamo unutrašnji sklad. Zato Crna Gora jeste i biće faktor stabilnosti na Balkanu. Tu činjenicu moraju razumjeti i oni koji ne dijele ovo mišljenje”, kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da aktuelno vjersko pitanje treba posmatrati u kontekstu kontinuiranog dijaloga, a ne bilo kakve isključivosti.

“Dakle, ovo pitanje nije pitanje koje će stvoriti pobjednike ni gubitnike. Stoga je pokrenut dijalog tj, razgovor unutar naše kuće, da bi zajedno došli do kompromisnog rešenja koji će svi poštovati, a sa kojim niko neće biti uskraćen”, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, u osnovi svih vjera je da šire mir i toleranciju.

“To obavezuje i crkvene velikodostojnike da u svojim obraćanjima pozivaju na dijalog i pomirenje, a ne na sukobe, na razumijevanje, a ne na mržnju, na slogu a ne na razlike, na zajedništvo a ne na podjele, kako bi svi zajedno usmjerili snage u jačanje onih vrijednosti koje sve nas okupljaju i ujedinjuju”, zaključio je Nuhodžić.

IZVOR: MINA

DRUŠTVONe postoje indicije da bi moglo doći do sukoba
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite