32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Na današnji dan ubijeni Bulatovići: “Za crnogorsku slobodu Radoš i državi postavlja ultimatume”

Na današnji dan, 8. marta 1929. godine, ubijeni su posljednji crnogorski komiti Radoš i Drago Bulatović.

Braća Bulatović, iz Smailagića polja kod Kolašina, dvanaest godina borili su se za crnogorsku slobodu, prvo protiv austrougarske, a onda i protiv srpske okupacije.

Njihove glave, u periodu srpske okupacije, bile su ucijenjeni sa 100.000 dinara od strane Ministarstva unutrašnjih djela KSHS.

O njihovoj pogibiji pisala je i beogradska “Politika”. Iako je taj tekst vidno pristrasan, nije mogla biti izostavljena činjenica koliko je Radoš Bulatović bio razborit i cijenjen čak i od strane onih koji su se borili na suprotnoj strani.

U “Politici” se, između ostalog, navodi i sljedeće: “U svojoj uobrazilji borca za crnogorsku slobodu on je išao čak dotle da i državi postavlja ultimatume.”

Ovaj list posljednju Radoševu i Dragovu borbu opisuje kao “filmsku”. Mještani i okupatori, koje je predvodio Milojko Uzelac, pokušali su Bulatoviće da ubijede da se predaju. Na to im je Radoš odgovorio:

“Dvanaest godina ja sam komitski vojvoda, napadale su mene i veće grupe žandarma pa su se lijepo uvijek proveli.”

Srpska žandarmerija je naredila vlasniku kuće da je zapali, kako bi primorali zelenaše da izađu, a zatim su zapucali.

Sreski ljekar kasnije je utvrdio da je Radoš bio teško bolestan te da Bulatovići danima prije pogibije nijesu ništa jeli.

Ipak, do posljednjeg metka branili su idelale za koje su i živjeli.

Tako, 8. marta 1929. godine, poginuše Radoš i Drago, potonji zelenaši, neustrašivi junaci, dosljedni gerilci, neprolazni slobodari i borci Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

ANTENAM

DRUŠTVONa današnji dan ubijeni Bulatovići: "Za crnogorsku slobodu Radoš i državi postavlja...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite