34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Na današnji dan ubijen Krsto Popović ‒ 35 godina na braniku Crne Gore

U noći između 13. i 14. marta 1947. godine ubijen je Krsto Zrnov Popović, crnogorski vitez i višedecenijski borac Za Pravo, Čast i Slobodu.

Krstov otac Todor bio je oficir crnogorske vojske, a majka mu je bila Ćetna Krivokapić.

Krsto je na Cetinju završio Oficirsku školu – Vojnu akademiju, nakon čega su ga nadležni organi vlasti Knjaževine Crne Gore proizveli u čin potporučnika crnogorske vojske.

Nedugo zatim, Krsto je postavljen za šefa policije na Cetinju, a bio je i nastavnik Podoficirske škole.

Bio je na prvoj liniji đe god se branila sloboda Crne Gore, od Prvog balkanskog rata – 1912, pa sve do svoje smrti – 1947.

Prema riječima istoričara Novaka Adžića, istakao se u borbama za zauzimanje Skadra u Prvom balkanskom ratu, kao i u bici na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu.

Zbog toga biva proizveden u čin kapetana crnogorske vojske.

Hrabrost tokom Mojkovačke bitke, ali i dostojanstvo koje je pokazao u odnosu sa protivnicima na bojištu, učinili su da Popović stekne veliko poštovanje među saborcima. To dovodi Popovića na čelo crnogorske vojske nakon Podgoričke skupštine.

Nakon sloma Božićnog ustanka i godina neravnopravne borbe, Popović je početkom 1922. godine emigrirao u Argentinu, u kojoj je boravio do 1929. godine, nakon čega ide u Francusku, pa u Belgiju.

Nakon dobijene amnestije 1931. godine, vraća se u Kraljevinu SHS.

U višedecenijskoj borbi Popović je donosio odluke koje ga i danas čine kontroverznom istorijskom ličnošću.

Od početka 1942. do druge polovine 1944, predstavnik je umjerenog krila crnogorskih suverenista. Bio je na čelu Crnogorske nacionalne komande i komandant Lovćenske brigade.

Ipak, činjenica da je skoro čitav život proveo boreći se za svoj ideal – slobodnu Crnu Goru, postupajući onako kako je smatrao da je u tom trenutku najbolje za ostvarenje te ideje, Popović je zavrijedio mjesto među hrabrim sinovima crnogorske nacije.

Ubijaju ga pripadnici OZN-e u mjestu zvanom Bojanje brdo – u Cucima.

Nezapamćeno u istoriji, majka Raka Mugoše, jednog od članova čete koja je napala te noći Popovića, u tužbalici svom sinu, sročila je stihove o Krstovom viteštvu koji svjedoče o poštovanju koje je imao čak i od onih koji su bili na suprotnoj strani.

“Rekoh li ti sine Rako
Krsto Zrnov nije svako
Nije Krsto što mu zbore
No je vitez Crne Gore
Lakše će te žalit majka
jer pogibe od junaka!”

Mada djeluje da Krsto Popović nije dobio nagradu za odanost Crnoj Gori, snimci i fotografije dokazaće suprotno.

Tako, 73 godine poslije njegove pogibije, gotovo da nema okupljanja crnogorske omladine đe se ne oda počast Popoviću.

Popović je i dalje “trn u oku” mnogima, pa su murali sa njegovim likom često na meti huligana.

Stvarnost, ipak, pokazuje da se višedecenijska hrabra i časna borba ne može preliti sa nekoliko litara farbe.

Crnogorska istorija 20. vijeka pokazala je da opstanak Crne Gore ne zavisi od toga da li neđe ima majora Kecmanovića, koji iz prikrajka vrebaju i čekaju pogodan trenutak da je zapale, pa makar imali podršku svjetskih sila, već od toga da li ona i dalje ima hrabrih i odanih sinova kakav je, između ostalih, bio i Krsto Zrnov Popović.

AntenaM

DRUŠTVONa današnji dan ubijen Krsto Popović ‒ 35 godina na braniku Crne...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite