16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

MPNI i MF predložili povećanje plate prosvejtarima u trećem kvartalu

- Marketing -spot_imgspot_img

Danas su ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić-Stojanović, i ministar finansija, Novica Vuković, održali sastanak s predstavnicima Sindikata prosvjete, tokom kojeg su predstavili prijedloge za izmjene Granskog kolektivnog ugovora.

Prema zajedničkom saopštenju dva resora, ministri su predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) s ciljem da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024. godine ostvare povećanje neto zarada od minimalno 15%. Predloženo je da se izmjene GKU provedu što je moguće prije, uz formiranje nadležne komisije već početkom naredne sedmice.

U saopštenju se ističe da će istovremeno biti razmotrene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kako bi se ispravile očite nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kao što je najavljeno iz resora finansija.

Sagovornici su se složili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a istovremeno će doprineti sistemskom poboljšanju položaja prosvjetnih radnika u društvu. To je, kako se navodi, zajednički cilj svih učesnika u razgovoru.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite