27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

“Može se očekivati porast broja zaraženih”

Porast broja zaraženih od korona virusa se u narednom periodu može očekivati, poručio je pomoćnik direktora za medicinska i javnozdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje epidemiolog doktor, Senad Begić. Kako je kazao, razlozi za to su višestruki.

“Prvo i osnovno je činjenica da smo identifikovali veliki broj kontakata koji se prate i koji se redovno uzorkuju i samim tim postoji vjerovatnoća da oni u jednom trenutku budu pozitivni, s obzirom da imamo podatak da su bili u kontaktu sa oboljelom osobom, poručio je Begić.

Kada je riječ o uvođenju vanrednog stanja, kazao je da je Institut za javno zdravlje zadužen za predlaganje i praćenje javno-zdravstvenih mjera koje za cilj imaju da suzbiju dalje širenje i da preveniraju obolijevanje.

“Sve mjere koje su donešene nisu rezultat rada niti jedne institucije, niti jednog čovjeka. One su rezultat rada tima koji je u njihovj analizi i u donošenju takvih odluka, proveo dosta vremena, sagledavajući sve posljedice koje takve mjere mogu imati, a imajući u vidu da je zaštita zdravlja, u ovom trenutku apsolutni prioritet. Sve ono što je po zakonu, a što može doprinijeti da zdravlje građana bude zaštićeno apsolutno se mora razmatrati kao validna i legitima mjera i ovom trenutku i u svim teškim trenucima koji su pred nama”, rekao je kazao je Begić, odgovarajući na pitanja crnogorskih medija.

Naglasio je da je u ovome trenutku jako je nezahvalno i gotovo nemoguće vršiti bilo kakva predviđanja daljeg kretanja obolijevanja od korona virusa, kako kod nas, tako i u svijetu.

“Udio asimptomatskih osoba koje mogu širiti bolest dalje, odnosno osoba koje imaju jako blage i i nespecifične simptome, izgleda da je takav da oni imaju mnogo veliki uticaj u širenju infekcije, što opravdava sve mjere koje smo, na vrijeme i jako rano počeli. Dakle, ono što znamo i ono što se donekle može predvidjeti je da u narednom periodu i dalje očekujemo priliv slučajeva, odnosno očekujemo otkrivanje novih slučajeva, kako iz kontakata koje su dosadašnji slučajevi ostvarili, tako i otkrivanje novih kontakata među putnicima u međunarodnom saobraćaju koji su se u prethodnom periodu vratili u Crnu Goru”, kazao je Begić.

Podsjetio je da trenutno u Crnoj Gori imamo 29 laboratorijski potvrđenih slučajeva obolijevanja od novog koronavirusa. Nažalost kod jedne osobe je infekcija završena smrću.

“Što se tiče presotalih 28 pacijenata svi su dobrog liničkog stanja i velika većina njih su, zapravo, kontakti prvih nekoliko slučajeva koji su registrovani u Crnoj Gori. Pored toga, ono što je karakteristika trenutnog obolijevanja od novog koronavirusa je činjenica da imamo nekolicinu importovanih slučajeva, odnosno da se importovani slučajevi, maltene, otkrivaju na dnevnom nivou, što predstavlja epidemiološki najnezahvalniju i najtežu situaciju za kontrolisanje. Da smo imali samo jedan nulti slučaj, epidemiološke službe bi vrlo lako uspjele doći do kontakata koje je taj slučaj ostavario i adekvatnim mjerama bi uspjeli da, koliko-toliko, suzbijemo dalje širenje infekcije u populaciji, naravno pod uslovima da je slučaj iamo malo društvenih interakcija i da nije imao kome da prenese bolest. U situaciji, kada imamo gotovo istovremeno unošenje virusa, porijeklom iz različitih država, mjere koje možemo sprovoditi su jako ograničene, jer ne možemo istovremeno djelovati na desetine frontova”, kazao je Begić.

Jako je bitno, kako je naveo, da oni koji imaju i najblaže simptome ne odlaze u zdravstvene ustanove, već da koriste info liniju 1616, gdje mogu dobiti sve informacije kako treba da se ponašaju i šta treba da rade u slučaju da sumnjaju na infekciju novim koronavirusom.

“Naravno, sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom, sve osobe koje su u samoizolaciji, zbog svih nas, moraju da ostanu kod kuće, jer jedino na taj način možemo biti sigurni da oni bolest neće prenijeti nekome drugome”, poručuje epidemiolog.

Kako je kazao, trenutno su slučajevi obolijevanja registrovani u Podgorici, Ulcinju, Baru, Budvi, Herceg Novom i javnost je imala priliku da čita o slučaju austrijskog vojnika, koji je određeno vrijeme boravio u Kolašinu, iako za sada nema nijedan epidemiološki validan podatak da je on virusu zaista bio izložen u toj našoj opštini.

“Stav Instituta za javno zdravlje je veoma jasan. Mi se svi nalazimo u opasnosti od novog koronavirusa, bez obzira da li živimo na jugu, sjeveru. Zbog toga je bitno da i osobe koje žive na selima, u malim mjestima, a koje su dobile rješenje o stavljanju u samoizolaciju, da se apsolutno pridržavaju toga rješenja. Ovdje nema pošteđenih i zaštićenih. Svi smo u podjednakoj opasnosti i sva mjesta, uključujući i ona najmanja, imaju teoretsku vjerovatnoću da sutra i kod njih bude otkriven slučaj novog koronavirusa”, poručuje Begić.

Kako je kazao, predviđanja da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije sa povećanjem temperature vazduha su se zasnivala na činjenici da proljeće i toplo vrijeme ne prigoduju respiratornim infekcijama.Ipak, kako naglašava, dosta je nepoznanica oko novog korona virusa.

“Znamo da rođaci novog korona virusa, prije svega MERS i SARS nisu pokazivali sezonalnost. Činjenica je da je epidemija MERSA takva da se slučajevi i danas registruju bez ikakve sezonalnosti i u najtoplijim i u najhladnijim mjesecima. Ali isto tako je činjenica da se epidemija SRASA završila tek u julu. Samim tim nezahvalno je govoriti o bilo kakvom sezonalnom karekteru ove epidemije i jako je bitno da građani, bez obzira što ide toplo vrijeme, da ostanu kod kuće i da se apsolutno pridržavaju svih mjera i preporuka”, naveo je Begić.

Begić je najavio da će u narednom periodu povećati broj uzetih uzoraka i testova, u skladu sa definisanom strategijom.

Crna Gora, kako je kazao, u ovom trenutku raspolaže sa dovoljnom količinom testova, naspram nivoa obolijevanja i pretpostavljenog nivoa obolijevanja koje očekuju da se desi u narednim sedmicama.

Begić je najavio da će u narednom periodu povećati broj uzetih uzoraka i testova, u skladu sa definisanom strategijom.

Crna Gora, kako je kazao, u ovom trenutku raspolaže sa dovoljnom količinom testova, naspram nivoa obolijevanja i pretpostavljenog nivoa obolijevanja koje očekuju da se desi u narednim sedmicama.

RTCG

DRUŠTVO"Može se očekivati porast broja zaraženih"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite