27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Moskva o najavi priznanja Makedonske crkve: Vartolomej „udario u leđa” SPC u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Jovanović

Predśednik Sinodalnoga odjeljenja za društvo i medije Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda prokomentarisao je namjeru Vaseljenske patrijaršije da riješi makedonsko crkveno pitanje tvrdnjom da je „Carigradski Patrijarh očigledno odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama“.

„U stvari, ovo nije ništa drugo do udarac u leđa Srpske pravoslavne crkve, kojoj u Crnoj Gori već prijeti progon”, saopštio je Legojda.

On tvrdi da Vaseljenska patrijaršija šalje poruku: „Još nemate tomos? Izlazimo vam u susret”.

Državna delegacija Śeverne Makedonije, koju je predvodio premijer Oliver Spasovski, sastala se prekjuče sa Vartolomejom u śedištu Vaseljenske patrijaršije.

U vezi makedonskoga crkvenoga pitanja, Carigrad je saopštio da su „izložene prethodne faze pitanja, uključujući želju tamošnje Crkve [MPC-OA] da se vrati u kanoničnost, pod imenom Ohridska arhiepiskopija, u skladu sa apelacijom koja je podnijeta”.

Navodi se i da su Makedonci od Vaseljenskoga Patrijarha „dobili blagoslov za sveukupno pomjesno sveštenstvo i tamošnji narod”.

Vaseljenski Patrijarh najavio je da će pozvati predstavnike Srpske i Makedonske crkve (MPC-OA) u Istanbul na dalje konsultacije o rješavanju crkvenoga spora.

Vjerski analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski smatra da bi tokom ove godine moglo doći do raspleta oko autokefalije MPC-OA.

„Mislim da SPC neće ići u Carigrad na poziv Vartolomeja povodom MPC-OA, jer bi to značilo da priznaje mandat Vaertolomeju za rješavanje spora. Ali naše pitanje je nezavisno od SPC stavljeno na dnevni red. Vaseljenska patrijaršija sada djeluje kao apelacioni sud”, rekao je Đorđevski za TV „Слободна”.

Razgovori o makedonskome pitanju delegacije Vaseljenske patrijaršije i vrha SPC, koji su jesenas diskretno vođeni u Beogradu, nijesu imali nikakav rezultat: SPC je insistirala da je Makedonija njezino unutrašnje pitanje.

Prekjučerašnjim saopštenjem, Vaseljenska patrijaršija objavila je da prihvata da razmatra pitanje eklitona (apelacije) za jerarhiju MPC-OA. To, drugim riječima, znači da je potvrdila početak opovrgavanja ili revizije svoga tomosa za SPC iz 1922. godine.

Carigradska patrijaršija opoziva svoj tomos Srpskoj crkvi iz 1922. godine?

Upravo na temelju tog tomosa, SPC polaže pravo ne samo na Makedoniju, nego i na Crnu Goru kao svoju kanonsku teritoriju. Crna Gora je do tada imala svoju autokefalnu Crkvu, utemeljenu 1485, koja je nekanonski uništena u uslovima srpske vojne okupacije.

ANTENAM

DRUŠTVOMoskva o najavi priznanja Makedonske crkve: Vartolomej „udario u leđa” SPC u...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite