16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Moramo se navikavati na život sa koronom

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da deset odsto građana u Crnoj Gori ne poštuje Vladine mjere za suzbijanje širenja korona virusa. On je ukazao da, posmatrajući šta se dešava po gradu, apeli nadležnih nemaju efekta. U Crnoj Gori trenutno su hospitalizovane 34 osobe, koje se liječe od aktuelnog virusa, od kojih su dvije priključene na respirator.

“Bez obzira što se preduzimaju mjere od nadležnih organa, opet se dešava da određeni broj građana ne želi da poštuje pravila. Onda se dešava da nam raste broj inficiranih. Postavljamo pitanje: Zar treba da uvodimo nove mjere zbog ovih koji ne poštuju? Postoji jednostavno pravilo i ponašanje, i ako ga svi poštuju, neće doći do infekcije”, kazao je Mugoša na konferenciji za medije NKT.

Mugoša je kazao da, od 31 analiziranog uzorka, danas nije bilo novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona. Među analiziranim uzorcima je bilo sedam uzetih u Domu zdravlja i bolnici u Beranama.

On se osvrnuo na žrtve korona virusa u Crnoj Gori.

“Oni zaslužuju da se poštuju mjere kojima će se spriječiti da još ljudi oboli i umre. Molim i zahtijevam – da se poštuju mjere zarad života i zdravlja”, kazao je Mugoša.

Broj trenutno oboljelih zdravstvenih radnika je 23. Dva ljekara su izliječena i oporavljena. Udio zdravstvenih radnika među ukupno inficiranima je oko osam odsto, saopšteno je.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Nemanja Radojević, kazao je da je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovano 34, od čega 17 u KCCG.

Trenutno stanje (Foto: coronainfocg.me) Trenutno stanje (Foto: coronainfocg.me)

Preminuli iz Plava virus dobio od rođaka

Mugoša je kazao da se još radi epidemiološko istraživanje u vezi slučaja žrtve iz Plava. Pojasnio je da ovaj pacijent nije bio u karantinu, te da je virus dobio od rođaka koji je došao iz inostranstva.

“Iz inostranstva se vratio prije uvođenja vladinih mjera koje su propisivale karantin”, rekao je direktor IJZ.

Radojević je kazao da je jedna od žrtava umrla neposredno od infekcije korona virusom. “Tu su ljekari malo šta mogli da urade. Ostale četiri žrtve jesu bile pozitivne na koronu, njihovi respiratorni simptomi nijesu bili toliko ozbiljni, ali osnovna srčana bolest se pogoršala. Ipak, oni se vode kao žrtve korone”, pojasnio je Radojević.

Mugoša je pojasnio da nema sigurnosti ni u jednom gradu, već da se moraju poštovati mjere i zabrane svuda.

Na pitanje da li NKT planira da Berane i Plav, stavi u potpuni karantin, kao što je bio slučaj sa Tuzima, Mugoša je rekao da se takva mogućnost ne razmatra.

Naglasio je i da “imaju sliku” kako se širi infekcija virusa korona u Ulcinju.

“Situacija je, za sada, pod kontrolom i nema opasnosti od velikog širenja ako se budu poštovale mjere koje savjetujemo. To zavisi od ponašanja građana Ulcinja”, kazao je Mugoša.

Mugoša (Foto: PR Centar) Mugoša (Foto: PR Centar)

Moramo čuvati domove za stare

Posebne mjere prema domovima za stare su neophodne, ukazao je Mugoša.

“Radi se o najranjivijoj grupi,. Svaka infekcija može da napravi problem, a posebno ova. Moraju da primjenjuju sve mjere i preporuke koje su dobili, i da radnici žive u samoizolaciji, kako ne bi donijeli infekciju u dom, što bi bilo pogubno”, kazao je Mugoša i dodao da domove starih čuva vojska.

Radojević je dodao da su za pohvalu mjere preduzete u domu za stare u Grabovcu.

“Vidjeli smo u regionu kakva su to obolijevanja… Bio bi to udar na zdravstvo”, kazao je on.

Na pitanje novinara da li su slučajevi infekcije razlog zatvaranja karantina na Vučju, Mugoša je odgovorio negativno.

“Zaključili smo da je jednostavnije zatvoriti karantin jer je Vučje daleko i mnogo je jednostavnije ako su karantini bliže. Jednostavnije je ukoliko je potrebno nadgledanje i intervencija”, objasnio je Mugoša.

Daleko od upotrebe privremenih bolnica

Radojević je kazao da smo daleko od upotrebe privremenih bolnica.

“Bolnica u Bemax areni je u potpunosti spremna, ostale su uređene do nivoa da se za dva dana mogu staviti u funkciju”, kazao je i dodao da trenutno bolnice u Crnoj Gori mogu da prime 1.800 inficiranih.

Radojević (Foto: PR centar) Radojević (Foto: PR centar)

Pomoćnik direktora KCCG saopštio je i da postoje podaci da virus, osim pluća, napada i druge organe.

Da se naviknemo na život sa koronom

O nastavku sportskih sezona razgovaraće se naknadno.

“Ako budemo poštovali sve mjere, zabrane i preporuke, i ako se infekcija dovede u potpunu kontrolu, možemo razgovarati o vraćanju u druge uslove. Infekcija će trajati, i moraćemo se privikavati da živimo sa njome. Da promijenimo navike i ponašanje i da naučimo da živimo sa njom”, kazao je Mugoša.

Sa konferencije (Foto: PR centar) Sa konferencije (Foto: PR centar)

U Crnoj Gori je do sada je korona virusom zaraženo 303 osobe, od kojih je 55 izliječeno.

RTCG

DRUŠTVOMoramo se navikavati na život sa koronom
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite