15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Montenegristika korača ozbiljnim koracima

Fakultet za crnogorski jezik i knjizevnost tokom 2019. godine ostvario je zapažene rezultate kada je riječ o izdavaštvu i naučno istraživačkom radu, i kada je u pitanju nastava. I 2020. biće godina u kojoj iz štampe treba da izađu važna djela za crnogorsku kulturu, a biće obilježeno i deset godina postojanja Instituta tj. Fakulteta za crnogorski jezik.

Crna Gora nedovoljno poštuje sebe, pa onda nije ni čudo što ne pridaje svom jeziku značaj koji on zaslužuje, smatra dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnan Čirgić. Dodaje da Crnogorci vrlo malo znaju o sopstvenoj baštini , pa i o jeziku kojim govore.

Ako uzmete u obzir da najznačajnija filološka i slavistička imena dolaze i sarađuju sa ljudima ovog Fakulteta, odazivaju se na naše skupove, objavljuju radove u našem časopisu, mislim da vam ne treba bolji pokazatelj od toga, koliko je montenegristika stekla status u svijetu kojem ona pripada“, navodi Čirgić.

On naglašava da montenegristika korača ozbiljnim koracima i da oni koji su joj utjerali put prije nekoliko decenija nijesu mogli ni naslutiti da će za samo deset godina od osnivanja Instituta za crnogorski, koji je prerastao u Fakultet, montenegristika biti u poziciji u kojoj jeste.

U 2019. sa Fakulteta je izašlo 13 diplomiranih profesiora crnogorskog jezika i književnosti. U prethodnoj godini na Cetinju su počele i master strudije, koje pohađa deset studenata.

RTCG

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite