34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Mitropolit Mihailo: Pozivam odbornike Glavnog grada da ne pretvaraju Podgoricu u feud SPC!

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručuje da ne treba dozvoliti realizaciju zamišljenog projekta SPC da na teritoriji Glavnog grada, shodno njenom zahtjevu za izmjenama i dopunama urbanističkog plana Podgorice, gradi sedam vjerskih objekata.

Stav CPC je da se zamišljeni projekat SPC na teritoriji Podgorice i uopše u Crnoj Gori ne može dozvoliti, jer bi to izazvalo neželjene posljedice. Pozivam odbornike Glavnog grada da ne pretvaraju Podgoricu u feud SPC i da ne izazivaju nerede u Crnoj Gori”, poručio je Mihailo u izjavi za Antenu M.

Crkva Srbije podnijela je Skupstini Glavnog grada nekoliko sugestija za izmjenu i dopunu urbanistickog plana Podgorice, čija je izrada u  toku.

Kako saznaje Antena M svi prijedlozi usvojeni su i u narednom periodu trebalo bi da u Podgorici bude podignuto sedam vjerskih objekata.

Kako saznajemo u naselju City kvart, prema tim prijedlozima, biće izgrađen hram!

Radulović:  Favorizovanje jedne vjerske zajednice ne vodi pomirenju

Arhitekta Bato Radulović kaže za Antenu M da ga, s obzirom na opredjeljenje onih koji odlučuju, ne čudi to što su, prema našim saznanjima, usvojene sugestije Crkve Srbije za izmjenu i dopunu urbanistickog plana, da se na teritoriji Podgorice gradi sedam novih vjerskih objekata te vjerske zajednice. Smatra da se na taj način stvara dominacija SPC i ukazuje da takvo postupanje ne vodi pomirenju.

Radulović  podsjeća da o jednom narodu govore kulturnoistorijski spomenici, ukazujući da su najstariji takvi objekti upravo vjerski. On naglašava da se uvijek  vodilo računa o njihovom mjestu i broju.

U Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, evidentna je ekspanzija gradnje vjerskih objekata, kaže Radulović. Istovremeno, pita zašto se toliko, kako smatra, potencira samo jedna – Srpska crkva, kada postoji i Crnogorska pravoslavna crkva.

“CPC je na neki način zgažena, samo se forsira SPC. Trebalo bi povesti računa i o CPC, naći kompromis kako bi počelo pomirenje”, navodi Radulović i ocjenjuje da se ovakvim postupanjem pravi situacija dominacije SPC.

“To nije lijepo. U cilju nekog pomirenja, ipak, treba naći sklad, kako ne bi bilo sučeljavanja između Srba i Crnogoraca”, navodi on za Antenu M.

Govoreći o pozadini čitave priče  u vezi sa gradnjom vjerskih objekata SPC na teritoriji Glavnog grada, Radulović  kaže da, uglavnom oni koji odlučuju potenciraju dominaciju srpskih vjerskih objekata kako bi drugi, kako kaže, bili zatrti.

Radulović navodi da ga, međutim, ne čudi što se toliko stavlja akcenat na vjerske objekte jedne pravoslanvne crkve. Objašnjava zbog čega:

 “Znajući opredjeljenje ljudi koji se bave politikom, odnosno odlučuju o ovome, ne čudi me takav odnos”, navodi on.

Arhitekta Radulović, takođe, ukazuje da je za izgradnju tih objekata potreban novac, kao i da novac ne dolazi iz inostranstva već od građana Crne Gore.

“Sredstva za te objekte su pare svih nas. Pa… da li je bolje da se više pokloni pažnje izgradnji nekih drugih, a ne vjerskih objekata. Potrebnije su nam škole, vrtići, zdravstvene ustanove”, kaže Radulović i predlaže da se novac usmjeri za izgradnju upravo tih objekata.

Marković: Pitanja izgradnje vjerskih objekata ne mogu se rešavati kroz izmjene  prostorno – urbanističkog plana Podgorice 

Član komisije za recenziju izmjena i dopuna prostorno – urbanističkog plana Podgorice Dragan Marković kaže da SPC nije jedina vjerska zajednica koja je zahtijevala izgradnju vjerskih objekata.

“Iz izvještaja sa javne rasprave i odgovora obrađivača ne radi se samo o jednoj vjerskoj zajednici – SPC, nego se radi i o drugim vjerskim zajednicama koje traže, ne samo hramove, nego i izgradnju školskih objekata”, kaže Marković  za Antenu M i naglašava da se takva pitanja ne mogu rešavati kroz izmjene i dopune bilo kojeg, a naročito ne prostorno – urbanističkog plana Glavnog grada.

“To treba raditi kroz postupak izrade ukupnog plana. Razlika je u tome što, kada se plan radi, prethodno moraju da postoje strateška opredjeljenja, vizija razvoja, a ovo jeste jedno krupno pitanje. S obzirom na brojnost i karakter objekata koji se traže trebalo bi da postoji opredjeljenje naručioca plana, ovdje čak i neka strategija sa državnog nivoa koja bi bila referentni osnov za ocjenu tih rešenja”, kaže Marković.

Prema njegovim riječima, nije planerski ispravno rješenja svoditi na postupak da neko predloži nešto što bi htio da gradi, pa da planer i revidentor rešavaju samo da li je na predloženoj lokaciji to moguće.

“Prije toga moramo imati definisane ciljeve i strategiju, a svega toga nije bilo u osnovnom, prostorno urbanističkom planu koji se ovim izmjenama koriguje, što je moguće za neka tehnička, a ne za pitanja ove vraste”, ukazuje Marković. 

S obzirom na to da su izmjene i dopune urbanističkog plana u toku, Crkva Srbije uputila je podatke, prijedloge i sugestije za 10 lokacija koje su, kako navode, od interesa za njih.

Njihovi  prijedlozi lokacija i objekata su sljedeći:

Izgradnja spomen kapele postradalim od bombardovanja Podgorice na groblju kod Crkve Svetog Đorđa;

Na Koniku Crkva Svetog Vasilija Ostroškog;

Parohijski dom u Donjoj Gorici (ucrtati spratni objekat od 200 kvadrata u osnovi);

Parohijski dom, Donji Kokoti (ucrtati spratni objekat od 150 kvadrata u osnovi);

Saborni hram i Parohijski dom – Cerovice;

U Tološima, na lokalitetu Crkvina, vjerski objekat;

Hram u naselju City kvart;

U Doljanima saborni hram;

Na lokaciji južno od stadiona Kom, prema HDL Laković;

Lokacija u Zagoriču.  

antena m

DRUŠTVOMitropolit Mihailo: Pozivam odbornike Glavnog grada da ne pretvaraju Podgoricu u feud...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite