34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Mitropolit CPC na komemoraciji 28. godišnjice genocida u Srebrenici

Danas se u Srebrenici obilježava godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na komemoraciji 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Potočarima bio je i Mitropolit CPC Mihailo.

Takođe, komemoraciji je prisustvovao i premijer Crne Gore Dritan Abazović kao i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Važno je da u ovim i dalje turbulentnim vremenima šaljemo poruku mira, solidarnosti sa svim žrtvama, poruku nezaborava za sve ono što se dogodilo. U tom kontekstu, mi ćemo nastaviti svake godine da budemo ovdje i na taj način, makar simbolično, ukažemo na potrebu ponavljanja poruke da genocid nikad ne smije da bude negiran i da istina oslobađa. Vjerujem da će regija kad svi prihvatimo istinu zaista krenuti i drugim putem, putem pomirenja i putem progresa, rekao je predsjednik Vlade Abazović u izjavi za medije danas u Potočarima.

Organizacioni odbor je, na čelu sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem, uputio poziv najvišim zvaničnicima Crne Gore da 11. jula 2023. godine prisustvuju komemoraciji i dženazi u Potočarima.

Podsjećamo, od kada je stupio na dužnost, prvo potpredsjednika, a zatim i predsjednika Vlade, premijer Dritan Abazović svake godine prisustvuje obilježavanju genocida u Srebrenici, pa će ovogodišnje biti treće po redu.

Stoga, prisustvo na komemoraciji 28. godišnjice obilježavanja genocida predstavlja kontinuitet iskazivanja poštovanja žrtvama i posvećenosti Crne Gore u obezbjeđivanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu kako se slični zločini ne bi nikad više ponovili.

Crna Gora je u julu 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kao jedna od prvih država koja je to učinila, nakon što je pomenutu Rezoluciju usvojio Evropski parlament. Crna Gora je, takođe, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna 2021. godine.

Crna Gora nastavlja, kao i do sada, da odaje počast žrtvama i njihovim porodicama šaljući poruku mira i saosjećanja sa svim nevino stradalima.

Svojim prisustvom delegacija Vlade Crne Gore ukazuje na jasan stav naše države kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

FOTO: VIJESTI.BA

SVIJETREGIONMitropolit CPC na komemoraciji 28. godišnjice genocida u Srebrenici
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite