11.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Mitropolija crnogorsko primorska u vrijeme korone pričešćuje po kućama

Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko nikšićka su danas povodom epidemološke situacije izazvane koronavirusom COVID 19 pozvale sve građane da poštuju preporuke zdravstvene struke i najavile da straije od 65 godina pričestiti nadležni sveštenik, u njihovom domu i po njihovom zahtjevu.

“Nevolja je ista za sve, a vjerovanje i način uzdanja u Božiju silu, nijesu isti kod nas hrišćana i kod drugih ljudi. Otuda se, u ove dane, od nas traži savjesno, razumno i solidarno ponašanje – koje neće pomutiti red i poredak u državi i društvu. Naša Crkva je kod vas, zajedno sa svima vama. Sve ljude voli i za sve se Bogu moli. Naš uzvik: “ne damo svetinje” važi i ovdje jer svaki čovjek je svetinja koju treba štititi i braniti od bilo kakve zaraze i grijeha”, navodi se u saopštenju mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija i episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija.

Naglašavaju da svim vjerujućim ljudima, naročito onim starijim od 65 godina savjetuju da ne napuštaju svoje domove, “čak ni onda kada je u pitanju potreba za bogosluženjem i pričešćem Svetim Tajnama”.

“Svakog od njih, pričestiće nadležni sveštenik, u njihovom domu, i po njihovoj izraženoj volji i zahtjevu. Možemo i treba da svi vjerni pretvorimo svoje domove u hramove, po riječi atinskog Arhiepiskopa Jeronima, da u njima ujedinimo svoja srca, tražeći zdravlja i milost Božiju za sve ljude”, ističe se u saopštenju.

Napominje se da higijenu u hramovima treba držatiu besprekornom redu, kako nalaže crkvena tradicija i odnos poštovanja prema svetinjama ( ikone, krsta, bogoslužbenih knjiga i ostalih predmeta i crkvenih sasuda ).

“Hramovi treba da su otvoreni i provjetreni od jutra do večeri, kako bi vjernici mogli stupiti u njih i obaviti svoju molitvenu potrebu”, poručuju Amfilohije i Joanikije.

Pojašnjeno je da u dane služenja Svete Liturgije, tokom sedmice i u nedjeljeni dan – vjernici će biti obavješteni o rasporedu službi u svim gradskim i prigradskim hramovima, kako bi se obezbjedilo u njima učešće vjernika, a opet – u skladu sa propisanim zdravstvenim mjerama ( rastojanje među ljudima – bilo da se radi o zatvorenim ili otvorenim prostorima ).

“Međutim, Sveto Pričešće, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusâ i zaraznih bolesti koje nam prijete sa drugih strana, prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama. Zato je neophodno da praktikujemo sve mjere zaštite koje je država propisala. Za sve druge duhovne bogoslužbene potrebe (ispovijest, krštenje, opijelo, parastos i sl.) preporučujemo vjernicima da u dogovoru sa parohijskim sveštenikom, preduzmu sve – kako bi se pomenute sveštenoradnje obavile u skladu sa svim propisanim zdravstvenim mjerama”, dodaje se u saopštenju.

Zaključuju da je strah i panika najopasniji virus, ali po onoj narodnoj “čuvajmo se da nas i Bog sačuva”.

CDM.ME

FOTO: MITROPOLIJA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite