11.7 C
Podgorica
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img

Ministarstvo: Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i društvo

”Slučaj u kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti.”

Cijepanje državne zastave nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj u kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da, prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako dodaju, destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju.

To što svjedočimo ovakvim slikama, sve nas tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje. Čime se dakle otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju.

 Zato ćemo mi, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to u konačnom u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta”- poručujuiz Ministarstva.

Obrazovne institucije će, kako zaključuju, ”učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju. A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite