12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Milioner u posljednjem trnutku odustao od putovanja, karte dobili otac i sin…

Milioner Džej Blum iz Las Vegasa odbio je karte sa popustom za ekspediciju podmornicom “Titan” jer je strahovao zbog bezbjednosti.

Blum je danas objavio poruke koje je mjesecima razmjenjivao sa izvršnim direktorom kompanije „Oušn gejt“ Stoktonom Rašom koji je jedan od nastradalih na „Titanu„. Blum tvrdi da mu je ponuđena „last minute“ cijena od 150.000 dolara po osobi što je 100.000 dolara ispod uobičajene cijene po karti od 250.000 dolara.

Raš je u februaru pitao Bluma i njegovog sina Šona da li su zainteresovani da podmornicom obiđu olupinu „Titanika“ u maju. Majska ronjenja su međutim odložena zbog vremenskih prilika, a zaron je odložen do 18. juna – datuma nesrećnog putovanja, piše Dejli mejl.

„Rekao sam mu da zbog zakazivanja ne možemo da idemo do sljedeće godine. Naša mjesta su pripala Šahzadi Davudu i njegovom sinu Sulejmanu Davudu“, navodi Blum i navodi da je tužan što su pakistanski milijarder i njegov sin koji je imao samo 19 godina poginuli nadomak olupine „Titanika“ na dnu Atlantskog okeana.

Među nastradalima, podsjetimo, nalaze se još čuveni podvodni istraživač i veteran francuske mornarice Pol-Anri Nargeole i britanski milijarder Hamiš Harding.

Raš je u više navrata pokušavao da ubijedi Bluma u bezbjednost „Titana“ i ekspedicije do olupine „Titanika“. Blum mu je jednom naglasio da je njegov sin zabrinut za bezbjednost nakon razgovora sa prijateljem.
„Biće mi drago da imam video poziv sa njim. Zanima me šta neupućeni kažu za opasnost i da li je stvarna ili izmišljena“, odgovorio je Raš.

Jednom prilikom su razgovarali o tome kako će se trup nositi sa pritiskom ili ako dođe do kontakta sa kitom ili lignjom.

„Mnogo je bezbjednije od letjenja helikopterom ili čak ronjenja iako postoji rizik. Za 35 godina nije bilo nijedne povrede u podmornicama koje ne pripadaju vojsci“, odgovorio je Raš.

Milioner je naglasio da je Raša posljednji put vidio 1. marta

„Proveo me je kroz izložbu o ‘Titaniku’ u Luksoru. Zatim smo na ručku u restoranu u Luksoru razgovarali o vožnji do ‘Titanika’ i to najviše o bezbjednosti. Raš je bio apsolutno uvjeren da je to bezbjednije nego preći ulicu. Dao mi je knjigu fotografija (1 od 324 proizvedene) koju su potpisali on i Pol-Anri Nargeole“, navodi Blum.

Američka obalska straža, podsjetimo, objavila je juče da je implozija odmah ubila sve putnike dok su se spuštali u crne dubine mora da istraže 111 godina stare ostatke „Titanika“.

Krhotine iz olupine „Titana“ pronađene su na dnu okeana nekih 3.800 metara ispod površine. Robotizovana podmornica pronašla je do sada pet velikih komada krhotina na oko 500 metara od olupine „Titanika“.

Za sada nije jasno šta je izazvalo imploziju. Obalska straža nije rekla da li postoji plan za izvlačenje tijela.

IZVOR: NOVA S

FOTO: Ocean Gate-Facebook

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite