32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Milijarde eura za jačanje istočnog krila NATO-a

Države na istočnom krilu Sjevernoatlantske alijanse od početka ruske invazije u Ukrajini ubrzano modernizuju svoje armije, pa je Češka objavila novu odluku o kupovini 246 borbenih vozila CV90 iz Švedske za 2,5 milijarde eura, dok je Poljska saopštila kako će ove godine nabaviti i nove podmornice u programu “Kit ubica”.

Češka će kupiti 246 borbenih vozila CV90 švedskog proizvodjača BAE Systems s opremom i rezervnim dijelovima uz obuku vojnika za 2,5 milijarde eura.

Prvih 10 vozila biće isporučeno 2026. saopštio je u Pragu poslije sjednice Vlade premijer Petr Fiala, prenosi Beta.

Češka želi njemačke tenkove Leopard

Vojska Češke planirala je prvobitno kupiti 210 borbenih vozila, ali je zbog rata u Ukrajini nastojala da požuri s nabavkom i isporukom, tako da kupuje 36 vozila više.

Vlada je ocijenila ugovor kao povoljan jer garantuje uključenje 30 kompanija češke vojne industrije s kojima je kompanija BAE Systems potpisala ugovore o saradnji na raznim projektima u vrijednosti od 40 posto ugovorene nabavke.

Ministrica odbrane Jana Černochova kazala je kako će početi i pregovori o kupovini tenkova Leopard njemačke proizvodnje u verziji 2A8.

“S Njemačkom ćemo pregovarati o kupovini približno 70 tenkova. Mogli bi biti isporučeni do 2030. Još kada sam preuzela funkciju rekla sam kako je moj prioritet teška brigada”, kazala je ona.

Susjedna Poljska, poslije ugovora uglavnom sa Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Korejom o kupovini američkih tenkova Abrams i korejskih K2 Black Panther, haubica Krab i K9, američkih višecevnih bacača HIMARS i CHUNMOO, borbenih aviona FA-50 i američkih F-35, modernizuje i ratnu mornaricu kupovinom podmornica.

Poljska pokreće program ‘Kit ubica’

“Pokrećemo program ‘Kit ubica’. Još ove godine krećemo u nabavku podmornica s nužnim tehnologijama. Podmornice moraju biti u stanju da koriste torpeda, ali i rakete”, kazao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak, ali nije precizirao koliko podmornica i kakve Poljska želi kupiti još ove godine.

Ministar je ubrzano naoružavanje Poljske pravdao pokušajima Rusije da obnovi svoju imperiju.

“Ta imperija je uvijek bila prijetnja za slobodni svijet. Bila ona bijela ili crvena, kao što je sada ova [ruskog predsjednika Vladimira] Putinova, uvijek je postupala na isti način vršeći ratne zločine”, rekao je Blaszczak.

EVROPAMilijarde eura za jačanje istočnog krila NATO-a
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite