16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Milatovićev brat uspješan biznismen u Beogradu: Od suvlasnika teretane do partnera u kompaniji koja gradi auto-put

Pavle Milatović, brat predsjednika države Jakova Milatovića, već duži niz godina živi i radi u Beogradu, a prema pisanju portala Standard, u toj zemlji ima uspješan biznis.

Kako prenosi Standard, prva firma koju je otvorio „P&P Profectus“, koja je i danas aktivna i bavi se fitnesom. Milatovićev partner u ovom biznisu je turski državljanin Ozgur Baki Sezginom, sa kojim je suvlasnik i firme „Kronos“ koja se bavi izgradnjom saobraćajnica, mostova i drugih kompleksnih građevinskih radova na teritoriji cijele Srbije, pokazuju dostupni podaci bonitetske agencije COMPANY WALL.

SVE FIRME PAVLA MILATOVIĆA

Milatović je 2017. godine sa Ozginom započeo, u poređenju sa onim čime se danas bavi, relativno skroman biznis. Prema podacima agencije COMPANY WALL, Milatovićeva teretana u gradskoj opštini Palilula skromno je prihodovala sve do 2022. Godine, kada je zabilježila rast prihoda od blizu 100 odsto. Prihod firme „P&P Profectus“ je, prema podacima COMPANY WALL-a, za 2023. godinu iznosio 139.001 euro, što je 86,49 posto, više nego u 2021.godini.

No, ovo nije jedina firma koju Milatović ima. Na istoj adresi Sterijina 8 nalazi se i firma „XO Pharma“, u njegovom vlasništvu koja je registrovana za trgovinu nespecijalizovanom robom. Za razliku od teretane i firme „P&P Profectus“, „XO pharma“ je u 100% vlasništvu Pavla Milatovića, pokazuju podaci COMPANY WALL-a.

Ta kompanija osnovana je nešto kasnije – 2021.godine i takođe ostvaruje značajan rast iz godine u godinu i to, prema podacima bonitetske agencije, čak 225 posto više u odnosu na godinu osnivanja.

Ono što je indikativno je da se ni za jednu firmu u kojoj vlasnički udio ima Milatović ne mogu naći podaci putem medija. Ovo je posebno zanimljivo kada se istražuje firma „Kronos“, u kojoj je on suvlasnik zajedno sa Ozginom, pogotovo imajući u vidu da ova kompanija učestvuje u projektima od kapitalnog značaja za Srbiju.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije takođe nije moguće naći detaljne podatke o njihovom poslovanju sem one šture o adresi i vlasničkoj strukturi, dok promet tih kompanija kroz zvanični privredni registar Srbije nije dostupan.

Upravo se na sajtu Agencije za privredne registre firma Kronos vodi da je isključivo u vlasništvu turskog državljanina Ozgina, no na zvaničnom web sajtu te firme jasno piše da je Milatović suvlasnik. Ista informacija da je Milatović suvlasnik „Kronosa“ može se naći i na sajtu bonitetske agencije COMPANY WALL, ali i na Linkedin nalogu Pavla Milatovića, kao i Ozgura Sezgina.

KRONOS GRADI ŠIROM SRBIJE

„Kronos“ je u posljednjih godinu dana doživjela pravi procvat izvodeći radove na saobraćajnicama širom Srbije, o čemu svjedoče brojne fotografije koje Ozgin objavljuje na svojoj Fejsbuk stranici. Radovi su se naročito intenzivirali tokom 2022. godine kada je kompanija „Kronos“ radila, i još radi na izgradnji auto puta od Ljiga do Preljine, uz izgradnju nadvožnjaka i mostova u drugim djelovima Srbije.

O milionskim ugovorima, u javnim izvorima sa interneta, nije moguće pronaći ništa, što je vrlo indikativno. Na zvaničnom sajtu za objavljene tendere u Srbiji portal tamošnjih javnih nabavki, pretragom nije moguće pronaći projekte koje je dobila „Kronos gradnja“, te se vjerovatno radi o njihovim podizvođačkim ugovorima, koje oni potpisuju sa nekim drugim firmama koje dobijaju posao.

Ipak, prema podacima COMPANY WALL-a, „Kronos“ je ozbiljna konstruktorska priča, o čemu svjedoči da je samo godinu nakon osnivanja imala milionske prihode od gradnje raznoraznih objekata na teritoriji Srbije. Prema istom izvoru, firmu su 2019. Godine, osnovali Pavle Milatović i Ozgur Baki Sezgina, ali je samo u prošloj godini ostvarila je prihod od skoro četiri miliona eura ili rast u odnosu na 2021. godinu od čak 226 posto.

Ko je Milatovićev partner Ozgur Baki Sezgin?

O Milatovićevom partneru Ozgur Baki Sezginu takođe nema mnogo podataka na internetu. On je na svom Linkedin nalogu, u sekciji radno iskustvo, naveo da je vlasnik jedne odavno neaktivne i potpuno nepoznate konsultantske kuće, dodao je i teretanu, koju drži sa Milatovićem, a nakon toga milionski vrijednu firmu „Kronos“.No, Ozgin je i bez nekog iskustva rada u građevinarstvu očigledno postao veliki igrač na tržištu gradnje kapitalnih objakata u Srbiji, jer je suvlasnik sa još jednim turskim državljaninom firme „JUNO construction“, koja je prema podacima bonitetske agencije COMPANY WALL, kćerka firma kompanije „Kronos“, koja, međutim, u protekloj godini nije ostvarila prihode.

Sa kim sarađuje KRONOS gradnja?

O ozbiljnosti i njihovom naprasnom uspjehu govori i podatak da kancelarije firme u zgradi WATERFRONT u Beogradu na vodi, koja je preko noći postala najskuplje i najluksuznije mjesto na teritoriji glavnog grada Srbije.

Iako je nemoguće putem otvorenih izvora saznati o njihovim vezama sa drugim konkstruktorskim firmama, javna je tajna da najveći kolač u tom biznisu uzima firma „Milenijum gradnja“, koja je dio velike kompanije „Milenijum tim“, bez čijeg amina je nemoguće dobiti neki iole veći graditeljski posao u Srbiji.

Gradnja stanova, vinogradarstvo, banjski turizam, gasifikacija, mostogradnja… u koju god od ovih oblasti da pogledate sačekaće vas ime “Milenijum tima” ili neke povezane kompanije. Jednostavno ta kompanija “drži šapu” nad svim graditeljskim poslovima u Srbiji, i pravo čudo bilo bi da „Kronos“ nije dio iste mreže graditeljskih firmi u Srbiji.

izvor: pobjeda

Posljednje vijesti
Ne propustite