25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Mekalister: Izgubljeno je previše vremena, napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kazao je u izjavi za Pobjedu da je Crna Gora izgubila previše vremena zbog visokih političkih tenzija i pozvao političke aktere da se angažuju u dijalogu, kako bi zemlja mogla da ostvari napredak ka članstvu u EU. 

Na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, najviše glasova osvojili su Pokret ,,Evropa sad“ i koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Za formiranje vlade Crne Gore biće neophodne koalicije, a partije za sada ne izlaze sa konkretnim stavovima o tome ko bi mogao činiti buduću vlast. Istovremeno, Evropa poziva da se to desi što prije, kako bi zemlja mogla da nadoknadi izgubljeno vrijeme.

– Važno je da novoosnovane vlasti, kada budu uspostavljene, iskoriste priliku da se vrate političkoj i institucionalnoj stabilnosti i ostvare ozbiljan napredak u pogledu ključnih prioriteta vezanih za EU, posebno u oblasti vladavine prava. Ohrabrujem sve političke aktere da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i izgradnji međustranačkog konsenzusa kako bi se ispunile želje ogromne većine građana Crne Gore da vide kako njihova zemlja ostvaruje značajan napredak ka članstvu u EU. Napredak u reformama može se postići samo u politički stabilnom okruženju, gdje se razlike mogu ostaviti po strani za napredak u prioritetnim oblastima – rekao je Mekalister za Pobjedu.

Mekalister kaže i da je zbog visokih političkih tenzija u Podgorici izgubljeno previše vremena.

– Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu – ocijenio je njihov sagovornik.

Kazao je i da je ispratio preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji, kako je kazao, održavaju težnje velike većine građana Crne Gore ka članstvu u EU.

– Evropski parlament ima i nastaviće da u potpunosti podržava evroatlantsku orijentaciju Crne Gore. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine koji je u toku donio je novi podsticaj politici proširenja, pokazujući da je riječ o strateškom i geopolitičkom ulaganju orijentisanom ka budućnosti u mir, stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta. U tom kontekstu, pozdravljam punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU – istakao je Mekalister.

Iako je, kako kaže, Crna Gora često prepoznata kao predvodnik u procesu proširenja, nijedno poglavlje nije zatvoreno u proteklih šest godina.

– Previše vremena je izgubljeno zbog visokih političkih tenzija u Podgorici, neuspjeha u izgradnji konsenzusa i nedostatka dijaloga, a sve to ne samo da je zaustavilo napredak u reformama vezanim za EU, već je Crnu Goru gurnulo u duboku političku i institucionalnu krizu. Odbor za spoljne poslove je spreman da podrži Crnu Goru da čvrsto ostane na strateškom putu EU i nastaviće da pomno prati dešavanja u zemlji – zaključio je Mekalister, napominjući da će nacrt izvještaja o Izvještaju Komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu biti razmatran 26. i 27. juna.

POBJEDA

POLITIKAMekalister: Izgubljeno je previše vremena, napredak moguć samo u stabilnom političkom okruženju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite