34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Mediji: Srbija naručila oružje za 1,3 milijarde dolara

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od jedne milijarde i 318 miliona američkih dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrijednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS), prenosi agencija Beta.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža (balkansec.com), iznos ugovorenih nabavki naveden je u izvještaju o poslovanju javnog poduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je kako se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 državom.

„Podaci nisu precizirani kada se radi o dijelu iznosa tih ugovora namjenski za VS, ali relevantni su za procjenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namjene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema“, navodi se u tekstu.

Informacije o ruskoj invaziji

Portal dodaje kako su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimport-SDPR.

Indirektno, to su takođe nabavke za VS jer, na primjer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno vješanje.

„Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumijeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dvije baterije sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje”, dodaje se.

U tekstu se podsjeća da je praksa u velikim poslovima da se dio novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruske privrede.

Francuski radari

„Svakako, radi se o velikim previdu i nesmotrenosti da se ugovara nabavka tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat i podrazumijevamo da je obavještajni rad Srbije obezbijedio pravovremene i tačne informacije o prilikama na istoku”, navodi portal.

Podsjeća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivvazdušne odbrane.

„Od Airbusa je naručeno deset višenamenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016. sa kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje sa velikim udjelom uvoznih agregata i uređaja”, dodaje se.

SVIJETREGIONMediji: Srbija naručila oružje za 1,3 milijarde dolara
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite