31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

MCP: Markovićev grub pokušaj manipulacije građanima

Komentarišući prefarbavanje fasada i zidnih površina u Crnoj Gori bojama srpske zastave, u Mitropoliji kažu da nijsu organizatori, ni učesnici tih akcija i podsjećaju da “glasno i aktivno obeshrabrujemo nošenje bilo kakvih zastava u litijama”.

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković je juče učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa dijelom crnogorske opozicije, ocijenili su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Podsjećamo, premijer Marković je juče na proširenoj sjednici Opštinskog odbora DPS-a Pljevlja rekao da se mitropolit Amfilohije stavio na čelo anticrnogorske opozicije, okupljajući ih. To je, kako je rekao Marković, rezultiralo protestom i litijom u četvrtak veče.

U Mitropoliji tim povodom kažu da Marković nije objasnio da li bi to u isto vrijeme značilo da se Amfilohije stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja Zakona o slobodi vrjeroispovijesti, ili da se miropolit stavio na čelo Velike Britanije, kad se juče sreo sa ambasadorkom te zemlje u Crnoj Gori.

– Ili se sam gospodin Marković stavio na čelo Sjedinjenih Američkih Država, kad je, kao predsjednik Vlade Crne Gore, razgovarao sa predsjednikom te zemlje u, kako je saopšteno iz Vlade, ”kraćem i srdačnom razgovoru” u septembru 2018. godine – navedeno je u reagovanju MCP.

Ističu da svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredjeljenje, imaju svoje mjesto na litijama koje crkva organizuje, “naročito oni kojima je na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore”.

– Političko opredjeljenje je potpuno nevažno za one koji su u litijama, a one su samo utoliko političke koliko je njihova molitva usmjerena na promjenu zakonskog neprava koje je ustanovila skupštinska većina (uz hapšenje opozicionih poslanika), uvjerena u svoju mesijansku ulogu i zaogrnuta ideološko-političkim interesima – navedeno je u reagovanju.

U Mitropoliji dodaju da se ne može ozbiljnom smatrati tvrdnja Markovića da u litiji nema mjesta za Crnogorce.

– S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obaviješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci. Njegovo povjerenje u ”građansku i demokratsku” Crnu Goru moralo bi se iskazati i u poštenom odnosu i poštovanju ljudskih prava svih onih, Crnogoraca i Srba i onih, koji učestvuju u litijama od momenta usvajanja zakona, koji je usmjeren protiv njihovih zajedničkih svetinja. Staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca bi gospodin Marković trebalo da prepusti pravoslavnoj crkvi, a svoju ozbiljnost i privrženost ”građanskoj i demokratskoj” Crnoj Gori bi Marković najbolje pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana Crne Gore – poručeno je u reagovanju.

U Mitropoliji ističu da se molebani i litije održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija, “jer što je više takva i što je pravednija – to je jača njena suverenost”.

– Mjesto gdje je gospodin Marković izrekao svoju manipulativnu tvrdnju o mitropolitu i litijama – grad Pljevlja – je jedno od najslobodnijih i najnezavisnijih mjesta u Crnoj Gori ovih sedmica, jer njegovi građani u velikom broju ne pristaju na politički diktat i bezakonje, a takvo nepristajanje je, bez sumnje, najočiglednija odlika slobode pojedinca i društva. Vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu da se definišu samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom, kako je to učinjeno sa ovim nesrećnim zakonom, ali i u slučaju nekih ranijih odluka – stoji, između ostalog, u reagovanju.

U MCP-u tvrde da na litijama nema nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska.

– Ona je jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. Ne očekujemo od zamjenika predsjednika jedne građanske partije, a pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava – dodaju.

“Markovićeva partija na više izbora izlazila sa trobojkama”

Komentarišući prefarbavanje fasada i zidnih površina u Crnoj Gori  bojama srpske zastave, u Mitropoliji kažu da nijsu organizatori, ni učesnici tih akcija i podsjećaju da “glasno i aktivno obeshrabrujemo nošenje bilo kakvih zastava u litijama”.

– Možemo samo da pomognemo gospodinu Markoviću da se prisjeti da je upravo partija kojoj on pripada na više izbora izlazila sa trobojkama nego bez njih. Trobojka jeste osnova za zastavu Srbije, ali isto tako i Hrvatske, i Slovenije, i Slovačke, i Rusije… Pokazivati takvu odbojnost prema zastavi pod kojom je proglašena Кraljevina Crna Gora (a time uživa i zaštitu u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore), u najmanju ruku je vrlo neobično, osobito kad dolazi sa tako visokog mjesta države koja želi da baštini kontinuitet sa tom istom Кraljevinom – navode u MCP.

U Mitropoliji su ponovili stav Episkopskog savjeta da ostaju otvoreni za početak, kako su rekli, pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima.

– A prvo i najvažnije od njih je diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je, ovakav kakav je, već proizveo neželjene posljedice po naše društvo. Sve čemu smo dosad svjedočili predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje za istinskim dogovorom sa strane vlasti – zaključeno je u reagovanju MCP.

izvor: pobjeda

GLAVNAMCP: Markovićev grub pokušaj manipulacije građanima
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite