24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Marton (LSV): Srbija da prekine saradnju sa Miloradom Dodikom

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve predstavnike vlasti da prekinu saradnju sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata iz entiteta Republika Srpska u BiH Miloradom Dodikom, jer je njegova politika uperena protiv mira i stabilnosti u regionu.

“U nizu opasnih stavova koje iznosi Dodik, poslednjih dana je više puta naglasio da nema zajedničkog života hrišćana i muslimana, te da Srbi i Bošnjaci ne mogu ići u iste škole. Ovi stavovi su u ravni sa idejama protagonista fašističke ideologije 20. veka, a u velikoj meri podsećaju na politiku rasne segregacije”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da Dodik ovakvim narativom destabilizije Bosnu i Hercegovinu, koja je pre četvrt veka izgubila sto hiljada građana u ratu.

“Ove opasne Dodikove reči mogu uticati i na destabilizaciju odnosa u Srbiji, jer i u njoj, posebno u Sandžaku i Preševskoj dolini, zajedno žive hrišćani i muslimani, pa se Dodikove izjave mogu odnositi i na njih. Da ne govorimo o multietničkoj i višekonfesionalnoj Vojvodini, koja je baš ovakva kakva jeste bogatstvo ne samo Srbije već i čitave Evrope”, naveo je Marton.

Prema njegovim rečima, jasno je da zaoštravanje odnosa u regionu odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu.

“U svetlu toga možemo gledati i na današnju Dodikovu posetu zvaničnom Kremlju. Odlazi li on po nove zadatke i donosi li nove nevolje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje regije? Država Srbija ne sme biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik. Saradnja sa njim mora biti prekinuta”, poručio je Marton.

(Autonomija, foto: N1)

SVIJETREGIONMarton (LSV): Srbija da prekine saradnju sa Miloradom Dodikom
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite