16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Marković započeo zvaničnu posjetu Bugarskoj

- Marketing -spot_imgspot_img

Premijer Duško Marković započeo je jutros zvaničnu posjetu Bugarskoj gdje je doputovao sinoć na poziv predsjednika Savjeta ministara Bojka Borisova.

Markoviću je pred sjedištem Savjeta ministara priređen svečani doček sa najvišim državnim počastima nakon čega su uslijedili zvanični razgovori dviju delegacija i sastanci predsjednika Vlade Crne Gore sa visokim zvaničnicima države domaćina.

“Posjeta Markovića Bugarskoj prilika je za produbljivanje saradnje dviju prijateljskih država i saveznica u NATO-u”, saopšteno je iz Vlade.

Bugarska, koja je snažno podržala pristupanje naše zemlje NATO-u, zastupa isti stav i u politici proširenja EU odnosno našeg pristupnog procesa.

“Stoga će teme razgovora premijera Duška Markovića sa najvišim zvaničnicima države domaćina biti nastavak integracionih i reformskih procesa i očekivanja i ambicije Crne Gore u daljim fazama evropske integracije”, navode u Vladi.

Očekuje se razmjena mišljenja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, u susret majskom samitu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, kao i o drugim pitanjima od regionalnog i šireg značaja.

“Posjeta će biti prilika da se ukaže na našu dobrosusjedsku politiku, te posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i svim oblicima regionalnog povezivanja koji su komplementarni sa našim evropskim putem”, navode u Vladi.

Teme sastanaka premijera Markovića biće i intenziviranje međudržavne saradnje u oblastima odbrane, energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja kulture i zdravstva te za uspostavljanje saradnje u oblasti sporta i mladih.

IZVOR: CDM / GLAS CG

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite