27.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

“Marković grubo oklevetao SPC”

Premijer Duško Marković ponovo je danas grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) podmećući joj ničim dokazan stav da želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suveneritet i nezavisnost, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Marković je ocijenio da se Crkva u Crnoj Gori stavlja iznad države, ne priznajući njenu suverenost i nezavisnost i iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima, odnosno da utiče na izbor vlasti.

U reagovanju MCP navodi se da je istina potpuno drugačija, i da se vlast kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore.

Kako su kazali, nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali zato se vlast direktno miješa u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države.

Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće ni biti slijepi poslušnik ateističkih vladara koji žele da je ustrojavaju po svojim mjerilima i aršinima“, tvrde iz MCP.

Oni su ponovili da Crkva nije ni protiv donošenja Zakona, već isključivo protiv pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore.

Iz MCP su kazali da je sve to saopšteno danas i na sastanku članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa delegacijom Evropskog parlamenta, koji je održan u Podgorici.

Prema njihovim riječima, još jednom je konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rešenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primjenu, već i izmjenu spornih članova. „To je ono na čemu Episkopski savjet od početka insistira“.

Iz MCP su upitali, ako je dijalog jedini put, čemu služe izjave koje dolaze sa najvažnijih državnih adresa, a koje su se pretvorile u svojevrsnu mantru, da se Crkva bori protiv Crne Gore.

Ako nešto doprinosi ugledu Crne Gore pred Evropom i svijetom, ako je nešto za ponos u Crnoj Gori, to su naše veličanstvene litije u kojima stotine hiljada ljudi mirno i dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo donošenjem ovakvog Zakona“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da crnogorska vlast, umjesto da čuje glas naroda, pokazuje svoje totalitarne oblike i taj isti narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima.

Iz MCP su kazali da „ovakva sabranja po brojnosti i duhu ne pamti Evropa u poslednjih 100 godina“.

I pored toga, kako su naveli, sa žaljenjem primjećuju da nema te državne institucije koju vlast ovih dana nije upregla u prljavu borbu protiv Pravoslavne Crkve i njenih vjernika, koji traže da imaju ista prava koja pripadaju i drugima.

Izjavama i ponašanjem predsjednik (Milo) Đukanović juče u Ženevi, a premijer Marković danas, pokazuju da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa, a ne u službi građana koji svakoj državi, pa i Crnoj Gori obezbjeđuju suverenitet“, kazali su iz MCP.

Oni su naglasili da traže samo da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe i za druge vjerske zajednice, kao i za svako pravno lice u Crnoj Gori.

I nećemo stati u toj borbi“, poručili su iz MCP.

DRUŠTVO"Marković grubo oklevetao SPC"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite