18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Lideri prosrpskih partija bez komentara o četničkom orgijanju

Lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori ne vide govor mržnje koji se odvija iza kulisa protestnih molebana i litija koje u većini gradova organizuje Srpska pravoslavna crkva – ne vide sprejevima nacrtane krstove sa četiri S samo ispred kuća Muslimana i Bošnjaka u Pljevljima, grafite “Smrt Crnogorcima“, Smrt Crnoj Gori“, nijesu vidjeli ni snimak iz Parohijskog doma SPC u Spužu gdje se nakon litije 16. januara orila pjesma “Od Glave Zete do grada Spuža…“ u kojoj se poziva na ubijanje Turaka.
Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković poručuje da umjesto ovih poruka treba vidjeti „kakva je atmosfera na protestima i zašto vlast ne rješava to pitanje“.

“Pojedinačni govori mržnje koje navodite nijesam vidio, ni pročitao, ni čuo. Ako zaista postoji mi osuđujemo svaki govor mržnje”, rekao je on za Pobjedu i dodao kako i ove novine treba da osude “govor mržnje predsjednika Crne Gore kada je građane na litijama nazvao ludačkim pokretom“.

Joković je istakao da je “svima potreban razum da bi tenzije pale“.

“Na Vladi je da potpiše temeljni ugovor s Mitropolijom (crnogorsko-primorskom) i počne razgovore o izbornom zakonodavstvu i napretku Crne Gore prema Evropskoj uniji”, kazao je on.

Zaključio je da ako ima primjera govore mržnje učesnika i onih koji podržavaju litije, on i partija na čijem je čelu osuđuju.

“S obzirom na sve što se dešava imam sumnju ko piše takve grafite. Ono u što sam siguran je da to rade nedobronamjerni ljudi. Vlast je spremna učini sve da nas koji protestujemo predstavi kao one koji nijesmo za toleranciju i mir”, smatra Joković.

Ni predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ne zna za poruke mržnje koje osviću po crnogorskim gradovima.

I on je imao sijaset prigovora na račun izvještavanja Pobjede o molebanima i litijama uz optužbe da pokušavaju da im daju „svojstvo koje drugi niko ne može vidjeti“.

“Nema nikoga u Evropi da ne vidi dostojanstvo litija, a nijesam primijetio da je Pobjeda do sada komentarisala govor mržnje prvog čovjeka Crne Gore”, naglasio je on, navodeći da su Đukanovićeve poruke “mogo zlokobnije od bilo kojeg grafita“.

I Danilović navodi kako grafite može da piše bilo ko i da je na policiji da ih uhapsi.

“Inspiraciju za govor mržnje brutalni pojedinci dobijaju upravo od predsjednika države, pa i od pojednih ljudi iz Uprave policije i nekih medija”, smatra on.

Za svaku je osudu, kaže, „sve što isključuje onoga drugoga“, ističući da oni koji „iz dana u dan dostojanstveno pjevajući crkvene pjesme i hodajući ćutke ulicama naših gradova ne vrijeđaju nikoga“.

Jedan od lidera prosrpske koalicije Demokratski front Milan Knežević kao i Joković i Danilović smatra da je predsjednik Đukanović taj koji širi govor mržnje.

“Ali da ne bude da sam isti kao suprotna strana, iako nijesam organizator niti učesnik bilo kakve aktivnosti koja može izazvati uznemirenje nacionalnih manjina, a čini mi se da ih nije bilo, apelujem na sve učesnike litija da na miran i dostojanstven način iskazuju protivljenje zbog donošenja ovog antipravoslavnog zakona”, rekao je on.

Istakao je da „pokušaj da se mirni molebani i litije predstave kao idelološko-politička koordinacija koja ima cilj rušenje ustavnog poretka i uspostavljanje teokratske srednjovjekovne države predstavljaju poznati režimski narativ kojim se pokušava skrenuti pažnja sa društvenih problema“.

“Ako je neko primjer govora mržnja onda je to Milo Đukanović koji je vjerujući narod na molebanima i litijama nazvao ludacima, zatim je zaprijetio svim zaposlenim u državnim institucijama i članovima DPS-a zabranio da budu u litijama jer na taj način učestvuju u „rušenju“ države, da bi vrhunac bila konstatacija da srpski narod u Crnoj Gori očekuje „Oluja“ i traktori”, naveo je Knežević.

Kao govor mržnje ocijenio je i izjavu poglavara Crnogorske pravoslavne crkve mitropolita Mihaila da u Crnoj Gori može doći do građanskog rata ako Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bi bio primijenjen, a istakao je i, kako je rekao, „manijakalno ponašanje tzv. dijela navijača Crne Gore koji su linčovali mladića u centru grada jer su pomislili da je Srbin“.

“Ili okupljanje „komita“ na Cetinju koji uz Tompsonove pjesme o ubijanju Srba sprečavaju litiju u tom gradu. Nabrojao sam tek nekoliko primjera, koje je, da je ovo demokratska i normalna država, trebalo odmah procesuirati”,  rekao je Knežević za Pobjedu.

Lider Demokrata Aleksa Bečić nije odgovorio na pozive i poruku.

Nijedan od trojice sagovornika Pobjede, osim što nijesu čuli i vidjeli poruke mržnje upućene nacionalnim Crnogorcima i manjinama u našoj zemlji, nijesu ni riječju komentarisali video zapis iz Parohijskog doma SPC u Spužu gdje su okupljeni uz pojanje ratničkih pjesama u kojima se “razapinju Turci i bule“, a koja se završava stihom “udrite braćo, srpstvo je naše“, slavili uspješno okončanu litiju.

Osim domaćina, spuškog popa SPC Željka Ćalića, kako se vidi na snimku, Parohijski dom ugostio je te večeri i bivšeg predsjednika opštine Danilovgrad Milorada Dudija Kadića, te više aktivista Demokratskog fronta, a čelu stola bio je otac Metodije…

Bila je tamo i novinarka Vijesti, ali se taj koncern nije bavio ovim četničkim orgijanjem, koje ne žele da vide i čuju ni lideri prosrpskih partija u Crnoj Gori s kojima smo juče razgovarali…

Vujović: Prevaziđena i ratna propaganda iz 90-ih

Dešavanja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazala su, kazao je Pobjedi generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, da su ostaci nacionalističke svijesti i dalje prisutni na javnoj sceni i da je jedan znatan dio javnosti i dalje konfrontiran sa konceptom moderne građanske države.

“Političku prethodnicu smo imali u vidu vjerskog prebrojavanja i etiketiranja poslanika kojima se određuje za što se mogu, a za što ne izjašnjavati, do izjava o iskopavanju oružja, pozivanja ratnih drugova”, podsjetio je Vujović za Pobjedu.

Ukazao je i na kampanju koja se vodi iz Srbije koja je, ocijenio je on, čak prevazišla ratnu propagandu iz 90-ih, garniranu opskurnim likovima starije i novije generacije nacional-šovinista.

“Nevjerovatno je da je retorika identična, a još nevjerovatnije da iz sloma takve politike, koja je najviše koštala upravo srpski narod, nijesu izvučene nikakve pouke. Primjeri koje imamo u Crnoj Gori dio su iste nacionalističke paradigme”, kazao je on.

IZVOR: Pobjeda

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite