31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Lažna vijest: Nema širenja HIV virusa u Budvi, IJZ apeluje da se ne šire netačne vijest

Prema podacima iz Registra za HIV u Institutu za javno zdravlje (IJZ), broj novoregistrovanih osoba inficiranih HIV-om u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 20 i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano 18 osoba. Iz Instituta su ovo kazali u odgovoru na medijska pitanja imaju li informacije o navodnom skoku broja zaraženih HIV virusom u Budvi i da li je od početka godine broj testiranja na HIV znatno veći od uobičajenog.

Tokom prethodne sedmice veliki broj korisnika društvenih mreža podijelio je tvrdnju o navodnom ogromnom rastu broja zaraženih HIV virusom. Portal raskrinkavanje.me objavio je juče da se radi o lažnoj vijesti, i da nema nikakvog skoka zaraženih o kome se govori na društvenim mrežama.

Foto: Raskrinkavanje.me
Foto: Raskrinkavanje.me

Iz IJZCG su prošle sedmice apelovali na građane i medije da se informišu iz pouzdanih izvora informacija.

“Apelujemo na građane i medije da koristite pouzdane izvore informacija kao što su nacionalne zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije, kako bi se informisali, edukovali i na taj način pružili ispravne informacije, obzirom da je prvi korak u sprečavanju širenja glasina pružanje tačnih informacija o HIV-u”, kazali su iz IJZ.

Pritom, Institut za javno zdravlje Crne Gore omogućava građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od osam do 15 časova. U savjetovalištu se osim testiranja na HIV, vrši i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis. Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

Predstavnica CAZAS-a Sanja Šišović rekla je Portalu RTCG da ta organizacija poziva sve građane i građanke kao i predstavnike medija da se o epidemiološkoj situaciji u odnosu na HIV infekciju informišu isključivo putem zvaničnih izvora informacija, odnosno Instituta za javno zdravlje koji vodi registar za HIV u Crnoj Gori.

“Kao i da se uzdrže od širenja dezinformacija i senzacionalističkog pisanja o HIV-u. Za sva pitanja i nedoumcie građanima i građankama savjetujemo da odgovore traže u zdravstvenim institucijama ili kod specijalizovanih nevladinih organizacija, a ne na društvenim mrežama”, naglasila je Šišović.

Prema njenim riječima veoma je opasno širiti neprovjerene informacije kada je u pitanju bilo koja oblast zdravlja jer se na taj način može direktno uticati na uvjerenja građana i građanki o određenim javno zdravstvenim segmenima.

“Nažalost, Crna Gora je i dalje država u kojoj je stigma i diskriminacija ka osobama koje su pogođene HIV-om veoma izražena te ovakve informacije dodatno predstavljaju izazov. O HIV infekciji se i dalje nedovoljno zna u društvu zbog čega se određene informacije, iako lako provjerljive, šire veoma brzo upravo iz neprovjerenih izvora. Nije prvi put da društvene mreže budu izvori netačnih ili nepotpunih informacija i veoma je važno raditi kontinuirano monitoring i provjeru činjenica prije samog objavljivanja”, kazala je Šišović.

Ona je naglasila da je, povodom navoda na društvenim mrežama o velikom broju novoregistrovanih slučajeva, važno da se usmjerimo na one informacije koje je zvanično saopštio Institut za javno zdravlje a to je da broj novih slučajeva ne odstupa od broja u istom periodu prethodne godine.

“Dalje, važno je građane informisati o samoj infekciji i načinima prevencije iste. HIV je humano imuno deficijentni virus koji se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa, putem inficirane krvi i sa majke na dijete vertikalnom transmisijom. HIV se ne može prenijeti društvenim kontaktom, kupanjem u istom bazenu, plaži i slično”, rekla je ona.

Jedini način, poručuje, da osoba sazna da ima HIV jeste da se testira.

“Testiranje na HIV je u Crnoj Gori besplatno i anonimno u okviru mreže savjetovališta za HIV te sve građane i građanke koji smatraju da su bili u riziku u odnosu na HIV pozovamo da se testiraju. Važno je naglasiti da ukoliko osoba otkrije HIV infekciju na vrijeme i krene sa liječenjem može imati dug kvalitetan i produktivan život kao i zdravo potomstvo. Uz dobar terapijski odgovor, osoba sa HIV-om može postići takozvani nemjerljiv broj kopija virusa u HIV-u, i tada ne može dalje širiti virus”, istakla je Šišović.

Kako je navela, preventivni servisi za HIV dostupni su u NVO CAZAS od 1998. godine i realizuju se kroz informisanje, savjetovanje i distribuciju preventivnog materijala kao i rad dnevnih centara i rad na terenu.

RTCG-CDM

FOTO: RTV BUDVA

VIJESTILažna vijest: Nema širenja HIV virusa u Budvi, IJZ apeluje da se...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite