9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Lajčak: Očekivanja od Kosova i Srbije jasna – deeskalacija i izbori na sjeveru

- Marketing -spot_imgspot_img

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da su očekivanja od dvije strane jasna: deeskalacija, novi izbori na sjeveru i povratak primjeni Ohridskog sporazuma.

To je, kako je naveo na Facebook-u, na sastanku u Briselu iznijeto predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Albinu Kurtiju, piše Beta.

Cilj sastanka s njima, naveo je, bio je da se nađe izlaz iz situacije na sjeveru Kosova “koja je i dalje veoma napeta”.

“Iznijeli smo u ime EU naša jasna očekivanja objema stranama s fokusom na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na sjeveru i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. Narednih dana ostat ćemo u bliskom kontaktu s obje strane, a također ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu”, naveo je Lajčak na Facebooku.

Razgovori o Zapadnom Balkanu u SAD-u

On je dodao da je prethodnu sedmicu započeo posjetom Vašingtonu, gdje je imao “produktivne razgovore” o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima EU i SAD u vezi s tim.

“Bilo je veoma važno biti u SAD i uporediti zapažanja s mojim sagovornicima u ovom osjetljivom vremenu”, dodao je on.

U Vašingtonu je o situaciji na Kosovu razgovarao s podsekretarkom SAD-a Victorijom Nuland i sa savjetnikom američkog državnog sekretara Derekom Šoletom.

“Naglasili smo važnost deeskalacije i povratka dijalogu uz posredovanje EU”, napisao je Lajčak.

O tome je razgovarao i sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i nizom drugih američkih zvaničnika.

AL JAZEERA BALKANS

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite