31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Kupili trajekt „Telamon“ za 3,2 miliona eura

Morsko dobro kupilo je trajekt ,,Telamon“ od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company za 3,2 miliona eura (bez uračunatog PDV-a). To je navedeno u odluci u izboru najpovoljnije ponude koju je kompanija Morsko dobro donijela 13. maja i u kupoprodajnom ugovoru koji je potpisan 19. maja, a u koje je Pobjeda imala uvid.

TENDER

Tender, odnosno postupak javne nabavke za nabavku trajekta za prevoz vozila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetane je objavljen 3. maja, a pregovarački postupak je objavljen bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje.

Procijenjena vrijednost jabne nabavke je iznosila 3,4 miliona eura, a u inicijalnoj ponudi od 5. maja Karaiskakis Shipping Company je trajekt ponudila Morskom dobru za upravo 3,4 miliona eura.

Navedeno je da je Morsko dobro kao naručilac, sa jedinim ponuđačem kompanijom Karaiskakis Shipping Company vodilo pregovore putem ESJN-a radi poboljšanja uslova ponude radi sačinjavanja konačnih ponuda.

Nakon okončanja pregovora poziv za dostavljanje konačnih ponuda je upućen grčkoj kompaniji, a cijena je za osam dana smanjena za 200 hiljada eura na konačnu kupoprodajnu cijenu od 3,2 miliona eura, koliko je grčka kompanija ponudila 13. maja.

U kupoprodajnom ugovoru, koji je potpisan 19. maja, je navedeno da Morsko dobro iznos od 3,2 miliona grčkoj kompaniji treba da isplati jednokratno i najkasnije na dan fizičke isporuke broda. Prodaja broda je oslobođena od PDV-a u Grčkoj. Ugovor je u ime Morskog dobra potpisao izvršni direktor Mladen Mikijelj, a potpisnica sa grčke strane je bila Anastasia Rapatzikou.

U kupoprodajnom ugovoru je navedeno da je Morsko dobro 23. aprila u Pireju, u Grčkoj obavilo pregled trajekta, te da je on prihvaćen bezuslovno ,,onakav kakav je“ (u viđenom stanju).

Ugovorom je precizirano da će brod biti isporučen i preuzet u sigurno plutajućem stanju na bezbjednom i pristupačnom vezu na grčkom ostrvu Salamis, a očekuje se da će stići u Crnu Goru između 22. maja i 5. juna.

Ugovor

– Vrijeme isporuke se može produžiti kroz izmjene ugovora u slučaju da postoje opravdani razlozi uzrokovani okolnostima svojstvenim pomorskoj plovidbi – navodi se u ugovoru i dodaje da su te okolnosti tehničke i dokumentarne prirode, a koje nijesu u domenu kontrole ugovornih strana, kao što su kašnjenja izazvana od strane Registra zastave prodavca ili bilo kojeg grčkog javno-pravnog organa koji je involviran u postupak brisanja broda iz bilo kog razloga u toku tog postupka.

Navedeno je i da se ugovorne strane mogu naknadno sporazumjeti, nakon isporuke da obaveza transporta broda od mjesta isporuke do sigurnog mjesta u Crnoj Gori padne na teret prodavca. U tom slučaju će biti zaključen aneks ugovora bez vođenja novog postupka javne nabavke.

Brod treba da bude isporučen i preuzet u stanju u kakvom je bio na dan pregleda ,,uz očekivano redovno trošenje i habanje“.

Nakon isporuke ugovorne strane se mogu sporazumjeti da posada prodavca, odnosno grčke kompanije pruži asistenciju posadi kupca, odnosno Morskog dobra uz naknadu koju će Morsko dobro platiti kompaniji Karaiskakis Shipping Company.

Za ovaj kupoprodajni ugovor mjerodavno je pravo Crne Gore, a svaki spor koji proizilazi iz ili u vezi sa ovim ugovorom biće rješavan od strane arbitraže u Londonu u skladu sa uslovima Udruženja arbitratora u pomorskim stvarima iz Londona koji važe u trenutku pokretanja arbitražnog postupka.

Prema dostupnim podacima sa interneta ovaj trajekt je izgrađen 2000. godine, dugačak je 76 metara, a širok 16 metara.

Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane.

Prevoz na toj liniji je do maja organizovan sa samo dva trajekta – „Vasilije“ i „Trideseti avgust“, čiji je ukupni kapacitet 60 automobila. Zbog nedovoljnog kapaciteta ova dva plovila na oba trajektna prilaza, imali smo svakodnevno kilometarske kolone automobila, zastoje i gužve u oba putna pravca.

Morsko dobro je 4. maja uzelo u zakup trajekt Igalo kompanije Pomorski saobraćaj, nakon čega je počela i naplata prevoza. Prema saznanjima Pobjede.

Morsko dobro će ubrzo uzeti u zakup još jedan trajekt od ove hercegnovske kompanije.

Vlada je 9. februara zaključila da treba raskinuti ugovor sa Pomorskim saobraćajem, što je i realizovano osam dana kasnije i Morsko dobro preuzelo trajektni prevoz na liniji Kamenari – Lepetane.

Početkom marta kupili su rashodovani Jadrolinijin trajekt star 53 godine, od zadarske agencije ABM Tours i platili ga 569 hiljada eura, duplo više nego što je plaćen Jadroliniji. Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine tog trajekta. Za sada koriste i trajekt „Vasilije“, vlasništvo Briv konstrakšnsa, a od Pomorskog saobraćaja su početkom maja iznajmili trajekt Igalo. 

Kod Grka staje 102, a kod nas 90 vozila

Kako je za Radio Crne Gore izjavila predstavnica Morskog dobra Sandra Škatarić, očekuju da će novi trajekt saobraćati od narednog mjeseca.

– Kapacitet trajekta je 102 putnička vozila, ali koristeći naš način slaganja, zbog brzine ukrcaja i iskrcaja, radi se o kapacitetu od 90 vozila – kazala je Škatarić.

Prema njenim riječima, riječ je o modernom trajektu sa kojim će Morsko dobro podići nivo usluge, sigurnost i bezbjednost putnika, jer ima restoran. Tvrdi da je to standard u EU čak i za kraće relacije. Ukrcaj, prevoz i iskrcaj na ovoj trajektnoj liniji traje 12 minuta.

FOTO: UGC

VIJESTIKupili trajekt „Telamon“ za 3,2 miliona eura
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite