37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Krivokapić: Rastoder je čuvao obraz Crne Gore

Bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder čuvao je obraz Crne Gore uvijek nalazeći izlaz na čisto i na istinu, poručio je bivši predsjednik Skupštine i njegov partijski kolega Ranko Krivokapić. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je na komemoraciji u parlamentu, da je Rastoder vodio računa o ugledu institucije koju je predstavljao, te da je podsticao dijalog i toleranciju.

“U svom dugogodišnjem radu, kolega Rastoder težio je dijalogu, podsticanju tolerancije i poštovanja među poslanicima, a u svojim diskusijama odlikovao se smirenošću i potrebom da se sa svakim uspostavi minimum razumijevanja i zajednički jezik”, kazala je Đurović.

Istakla je da se naročito zalagao za ravnomjerni rauvoj svih djelova Crne Gore.

“Svoj posao je shvatao izuzetno ozbiljno i odgovorno, a naročito je vodio računa o ugledu institucije koju je predstavljao”, kazala je Đurović.

Bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je Rastoder preminuo na isti dan kao onaj (Josip Broz Tito) koji je dao ime državi koju je Rastoder najviše volio, Jugoslaviji.

“Bio je dovoljno mudar da u antiratnom pokretu nađe mjeru, da on ne preraste osveta u vremenu kada je on postao dio vlasti”, kazao je Krivokapić.

Za Krivokapića, Rastoder je bio dualitet crnogorskog liderstva.

“Borba neprestana, ali britko pero. Pisao je do zadnjeg trena svog života, pisao je da bi podučio, ne kažnjavao. Pisao je da bismo bili bolji, znajući koliko znamo da budemo loši. Pisao je i stvarao da bi ova Crna Gora, kojoj je posvetio život mogla jednog dana izbjeći barem stare greške”, kazao je on.

Istakao je da je Rastoder dao ogroman doprinos u pisanju Ustava posebno koji se tiče manjinskih prava.

“Sloboda koju je tražio za druge i davao drugima, dao je i svom narodu”, kazao je Krivokapić.

Istakao je da je doprinos Rastodera, Željka Šturanovića i Dragana Kujovića bio veći od svih predsjednika Skupštine.

“Ako se ne vrati taj duh, tih sada već pripadnika vječnosti u ovaj dom, gubitnik će biti Crna Gora. Čuvao je obraz Crne Gore i kroz crvene i crne mrlje uvijek nalazeći izlaz na čisto, na istinu”, kazao je on.

Ćerka Rastodera Melita Rastoder Ljajić zahvalila se svima koji su došli i sa drugih krajeva svijeta da isprate njenog oca i koji su uputili iskrene poruke i podijelili bol sa porodicom.

“Stajati uspravno, biti čovjek u svakom svom obliku i prostoru, neprekidno ispirišćući se radom, istinski voljeti ljhude, svoj Bihor i svoju Crnu Goru je bit života našeg oca, supruga, brata, djeda, prijatelja Rifata Rastodera”, kazala je ona.

Bivši potpredsjednik Socijademokratske partije (SDP) i novinar, Rifat Rastoder, preminuo je 4. maja u 74. godini, u Podgorici.

Rastoder je rođen u Bihoru, kod Berana, 11. jula 1950. godine.

Bio je jedan od osnivača SDP-a, potpredsjednik i dugogodišnji poslanik u crnogorskom parlamentu, potpredsjednik Skupštine u više saziva i predsjednik Odbora za politički sistem.

Osim političke karijere, bio je i istaknuti sportista – jedan od prvih crnogorskih majstora karatea, takmičar, trener i sudija u ovom sportu.

Sredinom 2016. prestao je da se aktivno bavi politikom.

POLITIKAKrivokapić: Rastoder je čuvao obraz Crne Gore
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite