31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

KRATKO I JASNO: Kad Ustavni sud donese odluke po žalbama, u roku od šest sati biće proglašeni konačni rezultati izbora

Zakon o izboru poslanika i odbornika po pitanju utvrđivanja konačnih rezultata ima jasnu odredbu, da se konačni rezultati utvrđuju u roku dvanaest sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donijetih po žalbama. Kako smo obaviješteni od Državne izborne komisije, imamo 14 žalbi o zaštiti biračkog prava koje su uredno zaprimljene i o kojima će Ustavni sud odlučivati kad bude funkcionalan, kazao je presjednik OIK za Podgoricu Veselin Vukčević, u emisiji “Lice Podgorice”, Gradske RTV.

Tek nakon donošenja odluka o žalbama, može se, kako ističe, sazvati sjednica komisije na kojoj će se utvrditi konačni rezultati izbora.

Dodaje da je razumljivo da ova tema bude u fokusu javnosti ali je, smatra, neshvatljivo opiranje poštovanju zakonskih odredbi koje su jasne i izričite.

“Sistem zaštite biračkog prava u Crnoj Gori nije uređen samo odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu zaštite kod organa za sprovođenje izbora, već je uređen i Ustavom, kojim se propisuje da Ustavni sud odlučuje po žalbama u sporovima povodom izbora. Rokovi zaštite kod Ustavnog suda su takođe iskazani u časovima kako i rokovi o zaštiti biračkog prava kod izbornih komisija”, objašnjava Vukčević.

Od momenta kad žalbe budu riješene, predsjednik komisije će sazvati sjednicu i utvrditi rezultate u roku od šest sati od odbijanja odluka.

U zaštiti biračkog prava ,kako navodi, postoji izgrađen sistem kako po odredbama Ustava tako i po odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, i te odredbe nijesu u primjeni od juče.

“Poznati centri moći stvaraju atmosferu da su ovi izbori rađeni po reformisanim pravilima koja samo ja ne razumijem, i vrše pritisak, da kao predsjednik OIK-a da izvršim krivično djelo. To su sedam članova Izborne komisije Glavnog grada, dva iz stalnog sastava i pet iz proširenog, i oni su prije nekoliko dana podnijeli zahtjev za sazivanje sjednice komisije, sa dnevnim redom utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici, iako vrlo dobro znaju pravila koji se sprovode duže od deceniju, te da ne postoji mogućnost da sada bude drugačije”, objašnjava Vukčević.

U suprotnom bi, ističe, njihovo nepoštovanje značilo krivičnu odgovornost.

“Kao predsjednik OIK ne želim da učestvujem u razaranju pravnog poretka i nepoštovanju Ustav i zakona ove države”, kazao je.

Dodaje da Zakon o izboru odbornika i poslanika takođe uređuje Zakon o početku i prestanku mandata odbornika, i u tom dijelu propisuje da mandat odbornika prethodnog saziva prestaje potvrđivanjem mandata odbornika novog saziva, a da se mandat odbornika potvrđuje na konstitutivnoj sjednici koja se održava u roku od mjesec dana od potvrđivanja mandata.

Poručuje da će istarjati u poštovanju Ustava i zakona, te da je prijava koja je od strane pokreta Evropa sad podnijeta SDT-u neosnovana, i da će uzvratiti kontra prijavom.

POLITIKAKRATKO I JASNO: Kad Ustavni sud donese odluke po žalbama, u roku...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite