16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Kovačević: Vojinović da smijeni direktora srednje škole u Bijelom Polju

Odluka nastavničkog vijeća srednje Elektro- ekonomske škole u Bijelom Polju da dan škole bude Sveti Sava je skandalozna, neustavna i ima za cilj da promijeni karakter obrazovanja u toj ustanovi što je inače tendencija i mnogih drugih u obrazovnom sistemu Crne Gore od klerikalne kontrarevolucije 2020, saopštio je Malik Kovačević, izvršni koordinator asocijacije mladih GI ,,21.maj”.

“Prema informacijama nekih medija čak 44 profesora su glasala za pomenuti prijedlog, što govori da isti nijesu dostojni da rade jedan od najvažnijih poslova u našem društvu i zajednici a to je obrazovanje mladih ljudi. Nesporeći njihovo pravo da imaju lične stavove o raznim pitanjima, profesori ipak treba da znaju da glasanjem za ovakve prijedloge direktno atakuju na pravni poredak i sekularnost koja je svakim danom sve više ugrožena. Oni takođe treba da znaju kao ljudi od knjige, no i direktor te obrazovne ustanove da Sveti Sava nikada nije otvorio nijednu školu, a u susjednoj Srbiji je sredinom 19. vijeka iz političko – pragmatskih razloga počelo obilježavanje 27. januara kao vjerskog praznika.

Pozivam nadležnu Upravu za inspekcijske poslove da još jednom utvrdi nepravilnosti u toj školi, koje iz nekog razloga nije htjela utvrditi prvog puta, a ministra Vojinovića da smijeni direktora ove srednje škole Velibora Karličića po hitnom postupku. Ova odluka je toliko skaradna i tragikomična posebno zbog toga što se pokušava na silu Sveti Sava ućerati u obrazovni sistem naše zemlje, a on sa Crnom Gorom ima veze koliko i Džimi Hendriks, mada je na Vudstoku iz Crne Gore neko možda i bio”, navodi Kovačević.

Posljednje vijesti
Ne propustite