37.8 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

 Kovačević: Na Vučjem dolu izvojevana jedna od najznačajnijih srpskih pobjeda

radonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević potpisali su danas Povelju o bratimljenju u mjestu Vučji do u Crnoj Gori.

Ćurić je rekao novinarima da Trebinje i Nikšić imaju dobru saradnju, a da će ovim sporazumom još snažnije povezati kulturu, sport i sve segmente života.

– Naši preci su se borili zajedno, a mi danas u miru treba da zajedno gradimo ljepšu budućnost. Mi treba da damo doprinos da naša djeca vide da smo složni, jedinstveni i zajedno i da nema brige za budućnost – rekao je Ćurić, prenosi Srna.

On kaže da treba da “izbrišu granicu koja ih nikada i nije dijelila”.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je novinarima da je današnje potpisivanje povelje verifikacija inače dobrih odnosa između Nikšića i Trebinja.

– Upravo ovdje na Vučjem dolu, gdje se odigrala velika bitka koju su Hercegovci i Crnogorci vodili protiv Turaka i izvojevali jednu od najznačajnijih srpskih pobjeda, službom u hramu smo poručili da Vučji do volimo i da smo u vječnosti sa našim precima koji su se ovdje borili – rekao je Kovačević.

On je naveo da danas šalju poruku da poštuju tradiciju, gdje braća ostaju braća, ali i evropske principe, gdje treba da se ruše granice i prepreke koje stoje između njih.

Prije potpisivanja povelje, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Atinogena povodom 147 godina od bitke na Vučjem dolu.

Vladika Dimitrije rekao je da se u današnjoj liturgiji sjedinila Hercegovina i Crna Gora.

– Simbolično danas se bratime opština Nikšić i grad Trebinje, a zapravo se bratimi čitava Hercegovina i Crna Gora, svako vjerno srce, pravoslavac i onaj koji zna našu istoriju i zna šta je sloboda – rekao je on.

Episkop Metodije rekao je da je poruka današnjeg sabranja da je potrebno sjećati se svih ratnika, vojskovođa od minulih vremena koji su postavljali granice, navodeći da su se Crnogorci i Hercegovci na Vučjem dolu borili za oslobođenje od turskog okupatora.

Liturgiji na Vučjem dolu, osim rukovodstava Trebinja i Nikšića, prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Skupštini Crne Gore, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i direktor Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović.

POBJEDA

POLITIKA Kovačević: Na Vučjem dolu izvojevana jedna od najznačajnijih srpskih pobjeda
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite