25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Kovačević kokardu želi nametnuti kao amblem grada koji je poznat po herojskoj oslobodilačkoj borbi

Po ugledu na svoje mentore u Vučićevoj Srbiji koji su rehabilitovali zločinački kvislinški četnički pokret i njegove zlikovce, predśednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, neskriveni afirmator četničkoga pokreta, kokardu sa svoje kape želi nametnuti kao amblem grada koji je u Drugome svjetskom ratu bio poznat po herojskoj oslobodilačkoj borbi od nacističkih i fašističkih okupatora, poručili su zajedničkom saopštenju Crnogorskog PEN centara, Fakultet za crnogorski jezik i književnost Crnogorskog društva nezavisnih književnika povodom imenovanja ulica u Nikšiću.

Oni su reagovali na odluku lokalne vlasti u Nikšiću kojom se ukidaju se nazivi ulica Narodnih heroja, Partizanski put, a Blagoje Jovović i srpski knez Mihailo Obrenović dobijaju ulicu u gradu pod Trebjesom.

– Kao što su više puta od 30. avgusta 2020. godine, nakon pobjede na posljednjim parlamentarnim izborima, izjavili čelnici Krivokapićeve i Abazovićeve vlasti, njihova pobjeda donijela je “oslobođenje” nakon 75 godina ropstva. Da pobjeda ujedinjene Evrope protiv nacizma i fašizma nije pobjeda koju oni baštine, potvrdili su više puta – od odbijanja proslave Dana Evrope do inicijativa za podizanje spomenika monstruoznim zločincima iz Drugoga svjetskog rata poput spomenika Pavlu Đurišiću u Beranama, koji je vodio akciju etničkoga čišćenja više hiljada muslimana i ostalih nesrba na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije – poručili su oni.

Kako su kazali, tome svjedoči odluka “njemu podložne komisije za imenovanje ulica kojom će se jedna od ulica u Nikšiću nazvati po četniku Blagoju Jovoviću koji je po zadatku crnogorske filijale Crkve Srbije pred smrt predstavljen kao atentator na ustaškoga vođu Anta Pavelića, iako o tome nema nikakvih istorijskih potvrda”.

– Sve i da je Jovović bio to za što se predstavljao, to ne može skinuti ljagu da je bio pripadnik i afirmator kvislinškoga četničkog pokreta čiji se program zasnivao na genocidu, etničkome čišćenju i nestanku Crne Gore. Tu informaciju javnost je dobila na Bajram, što se može doživjeti kao izvjesna provokacija budući da je četnički pokret počivao na ideologiji genocida nad muslimanima. No što očekivati od gradonačelnika koji nosi majicu s likom Draže Mihailovića i negira genocid u Srebrenici – istakli su u saopštenju.

Da je nestanak Crne Gore upravo njihov cilj, oni ukazuju i da svjedoči i drugi prijedlog o imenovanju ulice po srpskome knezu Mihailu Obrenoviću, članu dinastije koja je vodila neprijateljsku politiku nestanka Crne Gore i njenoga utapanja u Srbiju, dinastije čija je Vlada donijela čak i “Uredbu o zabrani ulaska Cigana i Crnogoraca u Srbiju”.

– Ovakvi izdajnički potezi predśednika nikšićke opštine obavezuju na hitnu reakciju ne samo crnogorskih institucija no i jasnu osudu svih međunarodnih faktora koji svoje predstavnike imaju u Crnoj Gori a koji se ne slažu s politikom glorifikacije ideologije koja baštini saradnju sa zločinačkim nacističkim i fašističkim pokretom iz Drugoga svjetskog rata – zaključili su u saopštenju.

DRUŠTVOKovačević kokardu želi nametnuti kao amblem grada koji je poznat po herojskoj...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite