11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Koprivica: Duboka infiltracija korupcije i organizovanog kriminala u državnim organima, naročito u pravosuđu

Skupštinski Odbor za antikorupciju razmatra Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2023. godinu u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sjednici prisustvuju Laura Zampeti, predstavnica Delegacije EU, Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i Jelena Perović, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije.

Zampeti: 

“U cilju ispunjavanja privremenih mjerila u okviru IBAR-a i borbe protiv korupcije neophodno je izraditi nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i stvaranje zakonskog osnova kako bi Agencija za spriječavanje korupcije mogla potpuno nezavisno da obavlja svoj posao”, navela je predstavnica Delegacije EU Laura Zampeti.

Dodala je da su neka od privremenih mjerila ispunjena, neka samo djelimično, a neka nijesu uopšte. “Najveći izazov za Crnu Goru biće da do sledeće međuvladine konfernecije ubijedi Komisiju da su ova mjerila ispunjena”, poručuje Zampeti.

Neka od privremenih mjerila, kako kaže, podrazumijevaju i izmjene i dopune Zakona o zaštiti zviždača kao i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Koprivica:

“Dva najznačajnija zapažanja iz ovog Izvještaja su nedostatan pravni, institucionalni i strateški okvir za borbu protiv korupcije te duboka infiltracija korupcije i organizovanog kriminala u državnim organima, naročito u pravosuđu”, istakao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Dodaje da zabrinjavajuće ocjene i nalazi OEBS-a pokazuju da su glavni nedostaci u slučajevima suđenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije blage kazne i neefikasni postupci.

“Od trenutka potvrđivanja optužnice do dana održavanja prvog produktivnog ročišta, kada je u pitanju korupcija na visokom nivou, prođe u prosjeku 28 mjeseci”, kazao je Koprivica citirajući nalaze OEBS-a.

Donošenje novog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ističe Koprivica, neophodan je korak na putu Crne Gore ka EU.

Leković:

“Volio bih da prokomentarišemo mišljenje Draga Kosa u odnosu na rad same Agencije”, naveo je potpredsjednik Odbora Momčilo Leković. Inače, međunarodni ekspert za borbu protiv korupcijeDrago Kos kazao je juče za “Vijesti” da bi rukovodstvo Agencije za spriječavanje korupcije, na čelu sa Jelenom Perović, moralo što prije da podnese ostavke.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite