33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Konačno: Pokrenuta inicijativa za izgradnju spomen-doma porodici Zvicer

NVO “Evropski pokret za vladavinu prava” pokrenula je inicijativu za izgradnju spomen-doma porodici Zvicer u cetinjskom selu Rokoči.

Porodica borca Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera stradala je u krvavom piru srpske žandarmerije, predvođene ozloglašenim majorom Kecmanovićem, u noći između 25. i 26. aprila 1923. godine.

“Zaslužila je ova kuća koja se nalazi u selu Rokoče, u zabiti na šest i po kilometara od Trešnjeva, jedno spomen-obilježje sa imenima zapaljenih Zvicera, kao što je i Petar zamiritao da mu Crna Gora podigne spomenik. Danas, u kući pored one u kojoj su gorjeli Zviceri, živi starica od preko devedeset godina Olga Perović-Krivokapić. Ona je svojevremeno kao nasljednik imanja sa svojim Krivokapićima i stavila limeni krov na ovu kuću u kojoj su gorjeli Zviceri, pa na taj način i sačuvaše ovaj jedinstven spomenik od propadanja. Zaslužili su starica Olga i Krivokapići da im se javno zahvalimo i odužimo zato što sačuvaše ovaj objekat od zuba vremena. Objekat koji nas podsjeća, a i opominje”, saopšteno je iz ove NVO.

Kako su naveli, zahvalni su Milanu i Darku Krivokapiću koji su ovu kuću ustupili na korišćenje za formiranje spomen-doma.

“Nakon pokretanja ove inicijative od strane patriotske NVO “Evropski pokret za vladavinu prava” i stupanja u kontakt sa njima, ovjerena izjava kod notara predata je gradonačelniku prijestonice Cetinje Aleksandru Kašćelanu, koga smo krajem jula prošle godine na skupu u Lipi Cuckoj izabrali da bude predsjednik koordinacionog tijela”, piše u saopštenju.

Iz ove NVO najavili su da će o svim daljim koracima obavještavati javnost.

Podsjetimo, grupa žandarma zapalila je porodičnu kuću Zvicera. U nezapamćenom zločinu novije crnogorske istorije stradali su: Anđa, majka Petra Zvicera, koja je imala 60 godina; Zagorka, stara 23 godine, Petrova supruga i njihovo troje malo đece, Vidak Zvicer, star 13 godina ‒ Petrov brat i Plana stara 20 godina, sestra Petra Zvicera. Iako je formalno povedena istraga o tom zlodjelu, počinioci su ostali nekažnjeni.

Petar Zvicer ostao je dosljedan, pa je nastavio da se bori za slobodnu Crni Goru i stradao krajem iste godine ‒ ubili su ga okupatori, na čelu sa Milanom Kalabićem, u Rubežima ‒ 28. decembra 1923. godine.

IZVOR: AntenaM

DRUŠTVOKonačno: Pokrenuta inicijativa za izgradnju spomen-doma porodici Zvicer
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite