31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Komšić: Postupio bih kao i Đukanović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kazao je za emisiju “Teleskopija” na TVCG, da razumije odluku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne posjeti Sarajevo, navodeći da bi u takvoj situaciji isto postupio. “Teleskopija” se emituje večeras na Prvom programu TVCG od 20:05.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore toj zemlji. Za posjetu Đukanovića glasali su Komšić i bošnjački član Predsjednistva Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, bio protiv.

U međuvremenu je Đukanović saopštio da neće posjetiti Sarajevo i da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

“Nažalost, zbog nekih naših, potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodika, mog i gospodina Džaferovića ovdje u Predsjedništvu BiH, nije došlo do realizacije te posjete”, kazao je Komšić.

Dodao je da je to apsurdno, budući da je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva, odlučio da prvi uputi poziv Đukanoviću.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, on je kazao da mu nije drago što se to dešava, ali da će Crna Gora prevazići sve to.

“Predsjednik Đukanović mi je rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti donešen uz preporuke Venecijanske komisije, pa u čemu je onda problem?”, kazao je Komšić.

“Sada, kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog koliko sam ja mogao da vidim, dešavanja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banja Luke prema tim dešavanjima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični”, kazao je Komšić za TVCG.

Ti odnosi su bili najprijateljski u cijeloj regiji, rekao je Komšić i podsjetio da Crna Gora i BiH jedine imaju potpisan sporazum o granici.

Komšić je rekao da je sa Đukanovićem u Briselu razgovarao o aktuelnoj situaciji.

“Tačno je da Dodik od ovoga prvi političko pozorište, koje je upućeno prvenstveno Republici Srpskoj”, naveo je Komšić.

On navodi da je Dodik talac svojih postupaka, u koje pokušava da uvuče i Republiku Srpsku. Optužio je Dodika da Bosnu i Hercegovinu pokušava da blokira i povuče unazad.

Predstavnici međunarodne zajednice su, kako kaže, Dodiku jasno predočili da je njegova politika neprihvatljiva.

“Te bombastične izjave Dodika i njegovih saradnika ne postižu neki efekat ni u Republici Srpskoj”, smatra Komšić.

Dodik, kako navodi Komšić, radi u korist svoje štete, jer svojim ponašanjem i blokiranjem BiH zaustavlja ekonomske sporazume koji idu u korist poslovnim ljudima u Republici Srpskoj.

“Teško je to pojmiti da glasaš protiv sebe, jer zašto to radiš, nema logike, apsurdno je”, ocijenio je Komšić.

On kaže da Dodik ipak ne povlači službenike iz institucija Bosne i Hercegovine, jer nema novca da ih plaća.

Komšić je ocijenio da ga aktuelna situacija podsjeća na devedesete, pred početak rata.

“Ja dobro znam šta je rat. Ja dobro znam šta je ne jesti, ne piti, biti u blatu, u krvi, gledati drugoga kako gine. Ja to dobro znam. Gledati članove svoje porodice mrtvim. Za razliku od većine njih, koji se tako lako igraju teških riječi. Ispadam ja ratoboran, ja sam, neko ko vrlo dobro znam šta je to. Nemojte odlučnost da mi dovodite u pitanje, ja znam šta su mrtve glave, nemojte da se igramo tim stvarima, zbog čega, zbog nečijih miliona”, poručio je Komšić.

On je demantovao tvrdnje Dodika da su Srbi obespravljeni u BiH i naveo da Dodik pokušava da zaplaši ljude u Republici Srpskoj.

“Dodik je sve što ima zaradio u BiH, nije to zaradio u Srbiji”, rekao je Komšić.

“Sve je uzalud to što se pokušava, Crna Gora je nezavisna i suverena država, članica NATO-a, koja ide ka EU”, poručio je Komšić.

On je kazao kako očekuje da će se, sa dolaskom novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, neke stvari u odnosima dvije zemlje  stabilizovati. Odnose Sarajeva i zvaničnog Beograda ocjenjuje po sistemu “toplo-hladno”.

“Kad vidim šta se dešava kod vas u Crnoj Gori, razumijem da Vučić pred izbore ne smije dozvoliti da bude slabiji od Amfilohija, ili Dodika. Nadam se, kad prođu izbori, da ćemo se vratiti normalnoj komunikaciji”, poručio je Komšić.

Dodao je da je to što je Crna Gora članica NATO-a dodatni i jaki faktor sigurnosti i stabilnosti države. On je ocijenio da samo NATO, u ovom trenutku, može Balkanu donijeti mir i stabilnost.

“NATO znači da nema više sukoba”, rekao je Komšić. On je ocijenio da, bez obzira na zapaljive izjave i postupke, nema kapaciteta za novi veći sukob na Balkanu.

IZVOR: RTCG.ME

GLAVNAKomšić: Postupio bih kao i Đukanović
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite