31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Komersant: Abazović ignorisao upozorenja ambasadora, forsirao ugovor, a ne EU put

Vlada na čelu s Dritanom Abazovićem je smijenjena jer je njen predsjednik propustio jedinstvenu šansu koja se pojavila u Crnoj Gori u uslovima ukrajinske krize, da do 2025. godine postane jedina nova članica Evropske unije, piše moskovski Komersant.

Taj dnevni list navodi da su lideri EU tokom posjete Podgorici ovog ljeta, jasno stavili do znanja da, ako Crna Gora završi svoju pravnu reformu u narednim mjesecima, kad će popuniti sve najviše pravosudne organe, može da završi pristupne pregovore sa EU na jesen i da se pridruži EU za dvije-tri godine.

“Ovakva jedinstvena šansa za Crnu Goru pojavila se u uslovima ukrajinske krize, kada bi EU, s jedne strane, htjela da potvrdi svoju otvorenost prema novim članicama, a s druge da izbjegne njihovo masovno uključivanje u svoje redove. Jedinstvena integracija male Crne Gore, koja je dalje napredovala na putu ka EU, Briselu se činila idealnom opcijom“, piše list.

Među tačkama sporazuma o formiranju manjinske vlade, koji su u aprilu potpisale sve stranke koje su podržale kabinet Abazovića, bile su dvije ključne deblokada procesa evropskih integracija Crne Gore i težnja ka NATO i politika EU prema Rusiji i Ukrajini.

Iako u drugoj tački nije bilo pitanja kabinetu, u prvoj tački bilo je ozbiljnih pritužbi, navodi Komersant.

Dnevnik piše da se ne radi samo o tome da je premijerova stranka URA osujetila izbor članova Ustavnog suda i donošenje nekih drugih mjera u okviru zakonske reforme.

List navodi da je sam premijer otvoreno forsirao ne proces integracije u EU, “već potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”, uprkos bojazni da će to produbiti raskol u crnogorskom društvu i dovesti do gubitka šanse za rani ulazak u EU.

“Abazović je čak ignorisao direktna upozorenja ambasadora zemalja EU u vezi sa tim i poziv predsjednika republike da se potpisivanje crkvenog sporazuma odloži do jeseni kako bi se izvršila stručna procjena i provjera usaglašenosti sa ustavom Crne Gore. Ipak je, odbacivši sve komentare i primjedbe stručnjaka, političara i nevladinih organizacija, potpisao Temljni ugovor sa patrijarhom SPC Porfirijem“, piše list.

Dnevnik dodaje da se to dogodilo u Vladinoj rezidenciji u Podgorici, “gdje je srpski patrijarh prebačen helikopterom MUP-a Srbije, bez prethodne najave ceremonije i prisustva medija, pa čak i bez znanja nekih ključnih članova vlade”.

Komersant citira neimenovani izvor blizak crnogorskom rukovodstvu da su “prijevremeni izbori zaista neizbježni i da bi mogli da budu održani sljedećeg proljeća zajedno sa predsjedničkim”.

“Ova opcija je, sudeći po reakcijama na pad Abazovićeve vlade, prihvatljiva i za EU”, dodaje list.

Komersant citira izvjestioca za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonina Piculu da građani Crne Gore jasno podržavaju članstvo u EU, i da bi to trebalo da se potvrdi na izborima, te da bi takav parlament i takva vlada sigurno dobili nedvosmislenu podršku Evrope.

EVROPAKomersant: Abazović ignorisao upozorenja ambasadora, forsirao ugovor, a ne EU put
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite