9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Komandant Kfora: Evropi ne treba još jedna kriza, na Kosovu složena situacija

Komandat Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je da je situacija na Kosovu trenutno veoma složena, napeta i nestabilna i da je potrebno da obje strane odmah smire tenzije, kako bi se pronašlo rješenje samo uz politiku i diplomatiju.

Ristuća je naveo da je potreba za povećanjem prisustva snaga NATO-a u ovom trenutku posljedica „razborite odluke političke prirode, očigledno podržane i vojnom procjenom“.

„Jedini način za deeskalaciju zavisi od političke volje obje strane. Vojno gledano, naš posao je da stvorimo prostor za pregovarače sa obje strane i za sve koji su uključeni u mirovni proces da se vrate dijalogu i da promovišu mirna rješenja. U ovom trenutku drugog rješenja nema. Svi ljudi, bez obzira na vjeru, etničku pripadnost, porijeklo, kulturu, ne treba da pogoršavaju situaciju dalje“, rekao je Ristuća za italijansku agenciju AGI.

Komandant Kfora je poručio da „niko ne može da bira svoje komšije, ali da mora da pronađe najbolje rješenje da živi u miru“ sa njima.

„To je političko pitanje, politički problem. Konačno, prirodno je da nam u Evropi nisu potrebne druge krize, osim one zaista teške sa kojom se svijet suočava. Dakle, bez obzira na to šta se desilo u Ukrajini, stabilno Kosovo  i stabilno područje Balkana u interesu su svih u Evropi, posebno u ovakvom vremenu“, izjavio je Ristuća.

N1

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite