16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Knežević: Došao sam sa nanogicom, moram da sam kući do 16.30h

U Skupštini su danas na dnevnom redu bile izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Predlog su podnijeli poslanici Danijela Pavićević i Srđan Milić.

U međuvremenu, DF je tražio da u Skupštinu dođe Milivoje Katnić jer je Milić saopštio kako mu je glavni specijalni tužilac rekao da je Svetozar Marović iz države iznio 400 miliona eura. Predsjednik parlameta Ivan Brajović naveo je, nakon pauze i sjednice Kolegijuma, da je sjednica Skupštine javna i da je Katnić mogao da čuje poziv DF-a i da može da odluči po svom nahođenju da li će doći među poslanike.

Sjednica je još jednom bila prekinuta zbog polemike poslanika Branimira Gvozdenovića i Jovana Vučurovića nakon čega je, prema našim saznanjima, spriječen incident nakon gašenja kamere.

U nastavku pročitajte kako je tekla sjednica:

Milić: Novac koji su izvojili poslanici za NKT da bude dat zdravstvenim radnicima

“Pandemija nije uništila crnogorsku ekonomiju, nego pokazuje njene slabosti. Treba je iskoristiti za više ciljeve – jedan je stvaranje javnog sistema dostupnog svima za rješavanje ključnih zdravstvenih problema, drugi je promjene ponašanja kod svih nas”, naveo je Milić.

Moramo imati odgovore na ono što nas čeka u narednom periodu, dodao je Milić.

Crna Gora ima 217 ljekara na milion građana a prosjek EU je 314, naveo je Milić i podsjetio da Crnoj Gori fali 200 ljekara i 300 ostalog meicinskog osoblja.

“Za 10 godina, u zdravstvu su porasle plate 87 eura. Da to ne upoređujem s tim koliko su porasle plate poslanika…”, saopštio je Milić.

Naš predlog je vezan za plate, ističe Milić. “Pavićević i ja smo dali pola plate za NKT, znam još neke poslanike koji su uradili isto… pozivam sve kolege da kažemo da se od tih sredstava povećaju plate zdravstenim radnicima”, poručuje Milić.

Novović: Populistički predlog, zakašnjela briga

Crna Gora je pokazala da ima respektibilan zdravstveni sistem, kazao je poslanik DPS-a Radule Novović.

Predlog Milića i Pavićević smatra populističkim. “Pohvalna je važa briga za zaposlene u zdravstvu ali je zakašnjela”, smatra Novović.

Brajović: Zdravstveni radnici zaista zaslužuju pohvale i povjerenje

“Za nešto smo saglasni svi u parlamentu – zdravstveni radnici zaista zaslužuju pohvale i povjerenje za sve ovo što su uradili. A način kako to da im vratimo, pažnjom i stimulacijom – tu se razlikujemo koliko država može da odradi”, kazao je Brajović.

Radulović: Za zdravstvo dajemo tri puta manje nego Hrvatska

Poslanik DF-a Branko Radulović smatra da država izdvaja malo novca za zdravstvo.

“Za zdravstvo dajemo tri puta manje nego Hrvatska, pet puta manje nego Slovenija”, kazao je Radulović.

Vuksanović-Stanković predlaže povećanje plate zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci 

Draginja Vuksanović-Stanković kaže da SDP prihvata predlog premijera da smanji izdvajanja za političke partije, što godišnje iznosi oko šest miliona.

SDP predlaže povećanje plate zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci i očekuju da će to premijer da prihvati.

“Očekujemo da premijer podrži i posebno oporezivanje tajkuna koji su poharali državu više od 100 miliona eura, da će funkcioneri prodati Maybach i ostala skupocjena vozila pa će biti para za plate zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Nimanbegu navodi zašto ne može da podrži predlog Milića i Pavićević

“Dobro se reagovale tokom epidemije, imamo odlične rezultate ali odluke su donijeli političari, to treba da se naglasi”, kazao je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

“Mjere jesu bile dobre jer su političari poslušali struku”, kazala je Danijela Pavićević.

Nimanbegu je naveo da cijeni predlog Milića i Pavićević ali. ističe da će biti teško primijeniti ga. “Morali bi opet da se zadužimo i nema šansi da bi dug mogao da nam ostane na 60 odsto BDP, kako vi tvrdite… i zbog toga ne mogu da podržim predlog”, kazao je Nimanbegu.

“Ne tražimo povećanje budžeta nego pravednu raspodjelu”, pojasnio je Milić.

Knežević tražio hitnu sjednicu Kolegijuma

Poslanik DF-a Milan Knežević tražio je pauzu jer je Milić, tokom izlaganja, kazao kako mu je glavni državni tužiilac Milivoje Katnić rekao da je direktor političkog savjeta DPS-a iz države iznio 400 miliona eura. Milić je rekao da je riječ o Svetozaru Maroviću.

“Tražimo da Katnić dođe u Skupštinu i kaže kako je izneseno 400 miliona eura a sporazum je napravljen za 10 puta manje novca. Taj novac bi nam značio sad”, rekao je Knežević.

Brajović je dao pauzu i zakazao sjednicu Kolegijuma.

Nakon pauze, Brajović je kazao da je DF na Kolegijumu tražio da Katnić dođu u Skupštinu. “Svi su čuli taj zahtjev i na plenumu, sva javnost, Katnić može da postupi po svom nahođenju i da se pojavi u parlamentu ili da preuzme neke radnje”, dodao je Brajović.

“Ako ovo nije dovoljan razlog da Katnić dođe u Skupštinu, onda ne znam šta jeste”, kazao je Knežević.

Popović: Nema svjetla bez međunarodne pomoći

Crna Gora nema štampariju novca, kazao je poslanik LP Andrija Popović.

“Ne vidim svjetlo na kraju tunela bez međunarodne pomoći. Svi ćemo morati da podnesemo velike žrtve, prvi su javni funkcioneri kojima će morati da bude smanjena plata. Oni koji ne smiju da budu oštećeni su penzioneri, lica u socijlanoj potrebi i medicinari”, smatra Popović.

Nakon više od sat, nastavljena je sjednica Skupštine.

Sekulić o predlogu Milića i Pavićević

Govoreći o predlogu da 1/4 BDP-a ide na zdravstvo, poslanik DPS-a Predrag Sekulić je kazao da “izazovi pred nama mogu biti takvi da mnogo više novca ide za zdravstvo”.

Knežević: Moram da budem kući do 16.30h

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je u Skupštinu došao sa nanogicom. “Ako ne budem kući do 16.30, zvaće me iz Ministarstva pravde da me pitaju gdje sam bio”, rekao je Knežević.

Knežević tvrdi da je supruga jednog ministra bolovala od koronavirusa a da je taj ministar obilazao Crnu Goru sa predsjednikom Milom Đukanovićem. “Da sam ja to uradio, stavili bi mi drugu nanogicu”, naveo je Knežević.

GLAVNAKnežević: Došao sam sa nanogicom, moram da sam kući do 16.30h
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite