16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Kipar i Njemačka partneri u modernizaciji Vojske

Ministar odbrane Predrag Bošković tokom drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji imao je bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Kipra Savasom Angelidesom, a susreo se i sa njemačkom ministarskom odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

okom sastanka sa kiparskim kolegom, potvrđena je kontinuirana politička podrška i ekspertska pomoć Kipra na planu evropskih integracija Crne Gore.

Tokom konferencije, Bošković je prisustvovao radnom ručku u organizaciji ministarke odbrane SR Njemačke.

Bošković je izrazio nadu da će se tokom njenog mandata nastaviti izuzetno dobra i intenzivna saradnja dvije države na polju odbrane. Naglasio je da se SR Njemačka u proteklim godinama pokazala kao pravi partner, a sada i saveznik Crnoj Gori na putu ispunjavanja NATO ciljeva sposobnosti i procesa modernizacije Vojske Crne Gore.

On je istakao da bi potvrda kvalitetne bilateralne saradnje između dva ministarstva bila posjeta ministarke odbrane Karenbauer Crnoj Gori, tokom ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Karenbauer je naglasila važnost saradnje sa svim zemljama saveznicama, ne uzimajući u obzir veličinu zemlje ili brojčanost njene vojske. Kao potvrdu tome, pohvalila je doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu, kao i učešće pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i operacijama, te izrazila zadovoljstvo zajedničkim učešćem u misiji ‘Odlučna podrška’ u Avganistanu.

Ona je zaključila da će SR Njemačka ostati posvećena razvijanju dobre bilateralne saradnje, kao i konstantom pronalaženja novih modaliteta za njeno unaprjeđenje.

Ministar odbrane je održao i bilateralni sastanak sa glavnim predstavnikom za spoljnu politiku njemačke ekološke partije Alijansa’90/Zeleni, Omid Nouripourom, koji kao član Bundestaga predstavlja Saveznu državu Hesen. Tu je bilo riječi o ključnim programima i stavovima partije “zelenih”, po pitanju migracija i izbjeglica, zaštiti klime i klimatskim promjenama, kao i aktuelnoj krizi na Bliskom istoku.

Posljednje vijesti
Ne propustite