12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Karate: Crna Gora ima tri šampiona Evrope

Crnogorski karate reprezentativci ostvarili su izuzetan uspjeh na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore koje se održava u Tbilisiju, osvojivši tri zlatne medalje preko Vuka Vučinića, Une Raković i Jovane Damjanović, dok je Helena Backović doprinijela sjajnom uspjehu srebrnim odličjem. Takođe, Anes Arifaj i Balša Vojinović su osvojili bronzane medalje, dodatno potvrđujući kvalitet crnogorskog karatea na međunarodnoj sceni.

Vuk Vučinić je u kategoriji do 63 kilograma dominirao u finalu protiv Belgijanca Rajana Zuenija, završivši meč sa rezultatom 7:3. Ovo je Vučinićev debi na šampionatima Evrope, a njegov uspjeh predstavlja i prvu zlatnu evropsku medalju za njegov klub iz Danilovgrada.

Una Raković je, u kategoriji do 61 kilograma, impresivno pobijedila Njemicu Daliju Daud sa 6:0, osvojivši svoje prvo evropsko odličje i demonstrirajući izuzetnu predanost i talent.

Jovana Damjanović je nastavila svoj uspješan niz, dominirajući u finalnom meču kategorije preko 66 kilograma protiv Čehinje Amali Hakove sa rezultatom 11:3. Ovo je njeno treće veliko odličje, koje se pridružuje kadetskim bronzi sa Evropskog prvenstva u Larnaki i Svjetskog prvenstva u Konji 2022. godine.

Helena Backović, juniorka Omladinca, bila je na korak do zlata u kategoriji do 53 kilograma. Finalni meč protiv Buse Kilić iz Turske završen je bez golova, a pobjednik je odlučen izjašnjavanjem sudija. Ovo je njena druga evropska medalja, nakon zlata u Tampereu 2021. godine.

Bronzane medalje su osvojili Anes Arifaj u kategoriji do 70 kilograma, pobijedivši Gruzijca Nikolasa Abuladzea sa 8:0, i Balša Vojinović u kategoriji do 61 kilograma, gdje je pobijedio Turčina Savaša Oguša sa 1:0. Ovo je Arifaju prvo evropsko odličje, dok Vojinović već ima juniorsko srebro sa EP u Pragu 2022. godine.

Muški kadetsko-juniorski kata tim, sastavljen od Benjamina Aljoševića, Alekse Janjića i Ajsela Geršvica, imaće priliku da se bori za medalju protiv kata tima Francuske.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite