27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Kalezić: Abazović će uraditi sve da opstruira pregovore o vladi

Abazović će uraditi sve da opstruira pregovore o vladi, jer kakav god da bude njihov ishod, on će ostati bez premijerske fotelje – ocijenio je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar. Poručio je i da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ neće biti dio buduće izvršne vlasti, ali da bi Spajić mogao u vladu da pozove, ako ne DPS kao partiju, onda tradicionalne koalicione partnere DPS-a.

Komentarišući izjavu nosioca liste Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića da neće pregovarati o vladi sa DPS-om i Urom, ali da je otvoren za razgovore sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“, Kalezić je rekao da takvu Spajićevu izjavu doživljava „kao jedan, ne tako vješt politički manevar, kojim on pokušava da umiri dio Pokreta „Evropa sad“ koji ga optužuje za koaliranje sa DPS-om“.

– Upravo pominjanje saradnje i pregovora sa ostacima DF-a više je jedan taktički potez koji bi pacifikovao stranku i zadržao tu vrstu distance od onoga što je prozapadni blok u Crnoj Gori. Svakako, u kontekstu izjava ne samo ambasadorke Amerike Rajnke, nego i ranijih stavova, za međunarodne partnere takva vlada je neprihvatljiva. Takva vlada ne bi imala međunarodni legitimitet i bila bi odbačena od naših partnera. Zbog svega toga mislim da nema govora o formiranju jedne takve vlade – rekao je Kalezić, dodajući da bi vlada u koju bi ušle strukture kojima se direktno upravlja iz Beograda bila smrtna presuda za državnost i samobitnost Crne Gore.

Kalezić očekuje da će pregovori o formiranju vlade biti „izuzetno komplikovani“.

– Ali već sad mislim da možemo da kažemo da ostaci DF-a, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ neće u njoj učestvovati. Na koji način će to Spajić da objasni biračima, od kojih mnogi imaju simpatije prema pokretu DF-a, ostaje da vidimo. A i ostaje da

vidimo razrješenje ne samo „afere Do Kvon“, nego i tinjajućeg sukoba između dva lidera Pokreta, Milatovića i Spajića – istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, prirodno rješenje bi bila vlada sa DPS-om.

– Da je Crna Gora normalno društvo i da je ovaj politički sistem zreo, to bi bilo jedino prirodno rješenje. Međutim, pošto znamo koliko je naša politička scena opterećena i unutrašnjim i spoljnim pritiscima, mislim da u ovom trenutku nije, što ne znači da u nekom kratkom roku i to neće biti opcija – istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je država koja nema funkcionalnu izvršnu vlast i, kako je rekao, nema vremena ni luksuz da iznese još jedan manje ili više propali eksperiment. Kalezić je kazao da stabilnost može obezbijediti jedino vlada u koju će biti uključena i DPS, ali u ovom trenutku je, kako kaže, logičnije drugo rješenje.

– U ovom trenutku je logičnija varijanta da se uđe u neku vrstu neformalne koalicije, ali u srednjem roku je i to izvjesno jer je zemlji potrebna stabilnost koju može da obezbijedi samo DPS, jer gabariti te partije i proevropsko opredjeljenje su jedina garancija da Crna Gora nastavi nesmetano evropske reforme – istakao je Kalezić.

Poručio je da će Spajić tražiti što veću podršku vladi, ali da što manje njih uključi u nju.

– Vjerujem da će Spajić tražiti i pokušati da u parlamentu obezbijedi što više ruku za njegovu vladu, a da što manje njih uključi u nju. Mislim da je to princip koji će zagovarati i zbog toga vjerujem da, ako ne DPS kao partija, ono što nazivamo tradicionalni koalicioni partneri DPS-a mogu biti pozvani da uđu u jednu takvu vladu – istakao je Kalezić.

Istakao je da je Crnoj Gori potrebna ta vrsta stabilnosti koja se jedino može ostvariti kroz veću koaliciju, a sve ovo su, kako je rekao, međukoraci kako bi se Spajić sačuvao od napada, koji će nužno doći sa ovog velikosrpskog, proruskog krila koji postoji u njegovoj partiji i koji je jako izražen.

Kalezić je poručio da formiranje nove vlade ne odgovara premijeru u tehničkom mandatu.

– Abazović će uraditi sve da opstruiše koalicione pregovore, jer kakav god da bude njihov ishod, on će ostati bez premijerske fotelje. On kao i neki drugi djelovi sadašnje vladajuće koalicije imaju jasan kalkulantski interes da ostanu na tim pozicijama što duže i da se ova agonija zvana tehnička vlada produži u beskonačnost. Na ruku im ide i ta jedna vrsta trapavosti, nespretnosti koju Spajić pokazuje u političkim procesima. Sve to usložnjava političku situaciju, a Abazović i politička struktura oko njega uradiće sve da do izbora vlade ne dođe, nego čak oni možda projektuju i eventualno ponavljanje vanrednih izbora, što je manje izvjesno. Ali, mislim i da je ta opcija na stolu – istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, ta opcija odgovarala bi isključivo Abazoviću, jer on je, kako kaže Kalezić, vidio da u koaliciji sa Demokratama može da obezbijedi parlamentarni status.

– Kad imate tu vrstu scenarija da u tako kratkom roku idete ponovo na izbore, izlaznost bi bila još manja, a pretpostavljam da bi rejting nekih blago skočio ili pao, ali ključno vrijeme kupujete i pokušali biste da Spajića optužite za izdaju onoga što oni doživljavaju kao tekovine 30. avgusta i da na bazi toga vratite dio biračkog tijela „Za budućnost Crne Gore“ – rekao je Kalezić, dodajući da je stabilna vlada daleko, da je Crna Gora zaglavljena u institucionalnom i političkom vakuumu, a zahvaljujući pritiscima spolja, iz tog vakuuma ne može da izađe.

pobjeda

POLITIKAKalezić: Abazović će uraditi sve da opstruira pregovore o vladi
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite