11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Jug Ukrajine na udaru Rusije

Rat u Ukrajini – 761. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodi da su ruske snage za nedjelju dana upotrebile 700 bombi i 190 projektila. Nastavljeni su udari na infrastrukturne objekte na zapadu Ukrajine, a u nedjeljnom napadu uništena je termoelektrana u Harkovu. S druge strane, ukrajinske snage dronovima su napale Kursku oblast i pogranični Belgorod u Rusiji. Još se sumira šteta od ukrajinskog napada na Krim, Kijev tvrdi da su pogođena dva ruska desantna broda iz sastava Crnomorske flote.

Prekid struje u Odesi

Nakon ruskog napada, u ukrajinskom lučkom gradu Odesi uvedeni su hitni prekidi struje, saopštio najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK.

“Situacija je i dalje teška”, naveo je DTEK, istakavši da tokom napada oštećen jedan visokonaponski objekat, kao i da je zato ograničeno korišćenje električne energije.

Moskva: Oboreno 11 dronova iznad Rostovske oblasti, požar u termoelektrani

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage uništile 11 ukrajinskih dronova iznad Rostovske oblasti na jugozapadu zemlje.

Regionalni načelnik Vasilij Golubev, u međuvremenu, izjavio je da je izbio požar u jednoj od najvećih termoelektrana u toj oblasti, kao i da su isključena dva bloka.

Ruske snage pokušavaju da zauzmu Časov Jar

Ruske snage pokušavaju da napreduju u pravcu Časovog jara u Donjeckoj oblasti.

Rusi su pokrenuli ofanzivnu operaciju u pravcu Bahmuta u novembru 2023. Sa ciljem da se vrati teritorija koju su Ukrajinci oslobodili tokom ljetnje kontraofanzive i zauzme Časovoj Jar.

Ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u pravcu Bogdanovka, Ivanovskoe i Andrejevke.

Ruski napad na Odesu preko Crnog mora

Rusija je dronovima i projektilima iz pravca Crnog mora dejstvovala tokom noći na ukrajinsku luku Odesu, javljaju ukrajinski mediji.

Veći dio grada ostao je bez napajanja struje, a za otklanjanje štete na elektroenergetskoj mreži biće potrebno nekoliko dana.

Pogođena dva velika ruska desantna broda

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom napada na Krim pogodila dva velika ruska desantna broda, centar za komunikaciju i drugu infrastrukturu koju koristi ruska mornarica u Crnom moru, dok Moskva tvrdi da je napad odbijen.

“Odbrambene snage Ukrajine uspješno su pogodile velike desantne brodove ‘Azov’ i ‘Jamal’, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote na Krimu“, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je da je samo u posljednjih nedjelju dana u napadima ruska vojska upotrijebila 700 bombi i 190 projektila.

Rusija je pokrenula veliki raketne i napade dronovima širom Ukrajine, gađajući ključnu infrastrukturu, zbog čega su mnogi gradovi djelimično ostali bez struje i grijanja.

Veći broj energetskih objekata na zapadu Ukrajine oštećen je tokom ruskih napada prethodnih dana kada je oštećena i najveća hidroelektrana u Ukrajini – Dnjepar. U jučerašnjem napadu uništena je i termoelektrana u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, zbog čega se Ukrajina suočava sa izazovnom energetskom situacijom.

IZVORcdm.me
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite