34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Jovanović i Radoman dobitnici godišnje nagrade časopisa Komuna

Novinar Antene M Vladimir Jovanović i Aleksandar Radomsn sa FCJK dobitnici su nagrade časopisa Komuna.

Žiri za dodjelu nagrada za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore časopisa Komuna u sastavu: akademik Božidar Šekularac istoričar i filolog (predsjednik) , te članovi Mirsad Rastoder, urednik i novinar, i mr Novica Vujović, doktorant, filolog izabrao je dobitnike ove prestižne nagrade za 2022 godinu.

“Nakon detaljnog razmatranja izuzetno vrijednih kandidatura odluka je donešena jednoglasno, pa su Godišnju nagradu za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore – „Komun@“ za 2022. godinu ravnopravno ponijeli doc.dr Aleksandar Radoman i Vladimir Jovanović”, navodi se na FB stranici Komun@.

Dr Aleksandar Radoman nagrađen je za monografiju Usmena književnost Boke Kotorske do 1833. godine. Riječ je o autoru više od stotinu naučnih i stručnih priloga, uredniku i priređivaču više od 200 izdanja te autoru tri knjige.

“Nagrađena monografija nastala je nakon godina raščitavanja starih tekstova bokokotorskog književnog nasljeđa u arhivima u Perastu, Cavtatu, Kotoru, Zagrebu i Splitu. Značaj je monografije naglašen činjenicom da je Radoman pronašao 18 vrijednih zbirki rukopisa što su nastali u Perastu od 17. do 19. vijeka. Ovi su rukopisi tek u Radomanovoj monografiji prvi put analizirani hronološki, strukturno i tematsko-motivski, te kontekstualizovani kao cjelina u crnogorskoj usmenoj književnosti s velikim značajem tih rezultata za mnoga pitanja u južnoslovenskim književnostima”, pojašnjavaju iz Komun@.

Vladimir Jovanović diplomirani je politikolog, a kao profesionalni novinar radi od 1991. Autor je osam knjiga koje su nastajale od 1998. do naših dana.

“Ocijenjeno je da je svojim knjigama, feljtonima i člancima Jovanović doprinio da se sazna istina i razbiju manipulacije o značajnim temama iz crnogorske prošlosti. Istraživački rad, dominantno sadržan u njegovim knjigama, kao i feljtonima i autorskim tekstovima objavljivanim na portalu Antena M doprinio je da se na bazi dokumenata saznaju brojne pojedinosti o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Podgoričkoj skupštini, te mnogim primjerima razaranja crnogorskoga identiteta i crnogorske tradicije kroz vrijeme zbog čega je njegov doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore nemjerljiv i neprocjenjivo vrijedan”, ističe se u objavi.

Žiri je takođe donio odluku da dodijeli i dvije Specijalne plakete i to Reviji Fokus i dr Goranu Sekuloviću.

Dr Goran Sekulović crnogorski je filozof i književnik. Autor je velikoga broja knjiga, studija i rasprava iz filozofije, politikologije, kao i autor kritičkih studija i priređenih izdanja. Njegova naučna, filozofska, politikološka, sociološka, istoriografska, kulturološka i književno-esejistička ostvarenja prevođena su na engleski, japanski, italijanski, poljski, slovenački, bugarski i makedonski jezik. Član je DANU i član Odbora za filozofiju, sociologiju i psihologiju CANU.

Revija Fokus u štampanom i online izdanju izlazi od 2008. u Njujorku i od tada nastoji da konstatno otvara teme od značaja, kako za iseljenike, tako i za one u zavičaju koji se bore za pravedniju, časniju i bolju Crnu Goru. Stotine novinskih priča, reportaža, intervjua, komentara, priča o “malim” i velikim ljudima, o životu u novoj sredini i kulturi, priča iz zavičaja itd. distribuiraju se širom SAD, Kanade, Evrope i Crne Gore.

KULTURAJovanović i Radoman dobitnici godišnje nagrade časopisa Komuna
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite