34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Jovanović: Djelovanje SPC će ubrzati obnovu CPC

Litije u Crnoj Gori su politički motivisane. Cilj koji se pominje na litijama o odbrani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je u potpunosti suprotan od onoga što se govori na tim skupovima. Srpska pravoslavna crkva sve ovo se radi, kako bi se ‘davila Crna Gora, a pod led gurala Srbija’. Oni pominju Đukanovića, a misle na Vučića, kazao je za Radio Crne Gore predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije LDP, Čedomir Jovanović.

Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću je najmanje potrebna nestabilna Crna Gora, tvrdi Jovanović.

“Vučić za vratom ima Kosovo, Republiku Srpsku, i prije i poslije svega Srbiju, koja je uzrok svih tih problema na kojima danas posrćemo i vučemo sve oko nas”, navodi Jovanović.

Osvrćući se na proteste ispred crnogorske ambasade u Beogradu i pokušaje paljenja zastave, Jovanović poručuje da nije sve crno-bijelo. Da je, kako kaže, intervenisala policija u Beogradu bi nastao haos.

“Nacionalizam, koji dominira svakodnevnim životom u Srbiji, nije od juče, već je dio srpskog genetskog koda. U svakoj situaciji, kada se suočimo sa preprekom, taj nacionalizam postaje alibi i pokretač društva nažalost u pogrešnom pravcu. Danas je Srbija, kada govorimo o političkim prilikama u Crnoj Gori, često luđa od onih koji su u Crnoj Gori danas jedni naspram drugih”, ističe Jovanović.

Litije u Crnoj Gori su politički motivisane. Cilj koji se pominje na litijama o odbrani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je u potpunosti suprotan od onoga što se govori na tim skupovima.

“Ko je u Crnoj Gori napao crkvu? Koji je to manastir otet? Što je suština tog zakona i u formalnom i onom drugom smislu? Sve je suprotno u odnosu na ono što se priča svakodnevno na molebanima i litijama. Srpska pravoslavna crkva je svojim djelovanjem u Crnoj Gori i regionu dovela sebe u situaciju beskonačnog antagonizma. Sve ovo se radi, kako bi se ‘davila Crna Gora, a pod led gurala Srbija’. Oni pominju Đukanovića, a misle na Vučića. O čemu oni pjevaju na skupovima? Pjevaju o Kosovu. Zamislite kako će izgledati Srbija, kada mi budemo morali, a moraćemo, da sjednemo za sto i razgovaramo sa Albancima na Kosovu”, dodaje Jovanović.

Istorijske odnose Srbije i Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva koristi kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Jovanović smatra da nijesu političari ti koji trebaju da, kako kaže, osvijeste Srbiju, već to treba da uradi crkva.

Pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori nije pitanje za ulicu ni proteste, već o tome treba da se razgovara kako bi se našlo rješenje.

“Srpskoj parvoslavnoj crkvi je prihvatljivo što su hram Svetog Save, hram Svetog Marka i mnogi drugi u Srbiji vlasništvo države i što je registrovana u Srbiji, ali joj nije prihvatljivo da situacija ista bude i neđe drugo, konkretno u Crnoj Gori. Problem je što za njih postoji samo jedna država, a to nije Crna Gora”, naglašava Jovanović.

Vjeruje Jovanović da će se proces obnove Crnogorske pravoslavne crkve ubrzati zbog djelovanja Srpske pravoslavne crkve.

“Do svega ovoga ne bi ni došlo da je ta crkva mislila na boga, a ne na tu bezbožnu politiku, koja je uništila i Srbiju i sve oko nas”, dodaje Jovanović.

Da se ostvario planirani scenario iz 2016. godine, Jovanović tvrdi da bi danas u Crnoj Gori bio pakao. Varaju se oni, kaže Jovanović, koji misle da mogu politički i stranački da iskoriste litije.

“Danas Anfilohija, očima ne mogu da gledaju tzv. prosrbi iz crnogorske opozicije. On je veća kost u grlu njima, nego bio kome iz DPS-a, dok moraju da ćute pred masom ispred hrama u Podgorici. Što bi oni dali, da mogu da se uhvate mikrofona i nešto kažu. Međutim, moraju da ćute tu sa strane i bijesne u sebi dok neki protojerej iz Foče govori okupljenima. Ja vjerujem da će crnogorska vlast imati snage da nađe rješenje”, kaže Jovanović.

U svemu ovome Jovanović vidi ruski uticaj. Srpski nacionalizam, za Jovanovića je ruski instrument destabilizovanja Evrope, najefikasniji i za njih najjeftiniji.

“Oduvjek je njima dobro dolazio mali balkanski rat i krvoproliće. Mi na to nesmijemo više da pristajemo. Ovakva Moskva nikada neće priznati Crnu Goru i uvijek će je rušiti, a jedino što može da radi je da pujda te lude političare, koji su stigli, kao veliki Srbi do Kadirova i Čečenije”, isgtiče Jovanović.

Lider LDP-a smatra da je trenutna situacija u Srbiji posljedica problema, koji su predugo bili otvoreni, a koji se više ne mogu gurati pod tepih, a za koje se ne nadzire rješenje.

“Nema bezbožnijeg naroda od Srba, ako se gleda što smo iza sebe ostavili u posljednjih tri decenije. Gdje je bio taj naš bog i to naše hrišćanstvo kada smo ostavljali svo to zlo za nama”, navodi Jovanović.

Prisjetio se Jovanović i ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. Njegovim ubistvom nije izgubila samo Srbija, već cijeli region. On je, smatra Jovanović, vodio Srbiju u pravom smjeru. Kaže da je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović istog stava.

“Dan pošto je Zoran ubijen, Đukanović je stigao u Beograd. Sjećam se nas dvojica smo sjedjeli i nijesmo ništa pričali. A i što ima da se kaže u tim trenucima? U jednom momentu u prostoriju ulazi Štefan Lene, onako napuderisan u lakovanim cipelicama i njegovim lenonkama. Đukanović ga pita da li su svjesni koliko Đinđićevim ubistvom svi gubimo, i koliko je Evropa svojim ne činjenjem doprinijela tome. Lene mu odgovara da ko god bude na vlasti u Srbiji sa njima će morati da sarađuju. Đukanovićev komentar je na to bio A vi baš sa svakim možete da sarađujete”, kaže Jovanović.

Govoreći o regionalnim odnosima, Jovanović je kazao da Evropa i dalje vodi pogrešnu politiku na Balkanu.

Osuđuje zvanični Brisel za nedosljednost zbog neotvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako su te države ispunile sve što se od njih očekivalo.

“Pustili su Zaeva niz vodu, iako je sve što se očekivalo Sjeverna Makedonija završila. Istorijski sporazum sa Grčkom je postignut, ništa manje bitni i odnosi sa Bugarskom, albanska nacionalna zajednica je Sjevernu Makedoniju konačno prihvatila kao svoju državu. Kakve je probleme sve Rama imao u Albaniji da ne govorim. Ne otvaranjem pregovora sa ove dvije države zvaničnici u Briselu su se pokazali kao neodgovorni. Takvo ponašanje ne možemo cijeniti više ni kao nefer. Tako se ne bi ponašali ni uličari”, naglašava predsjednik LDP-a.

Izvor: rtcg

GLAVNAJovanović: Djelovanje SPC će ubrzati obnovu CPC
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite