8.9 C
Podgorica
Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img

Još jedna predstava za javnost Abazovića: Bezvrijedno priznanje i šteta po ugled Crne Gore

Premijer u tehni

Još u aprilu ove godine u Švajcarskoj je objavljen istraživački tekst o ovom “univerzitetu” naslovom Worthless Diplomas (Bezvrijedne diplome): https://www.thegenevaobserver.com/post/today-s-g-o-investigation-complaining-of-worthless-diplomas.

U tom tekstu se između ostalog navodi “direktor švajcarskog univerziteta UMEF Djaved Sangdel, ima škole u Avganistanu, Burkini Faso, Obali Slonovače i Nigeriji, lokalni mediji u Ženevi.

“„Univerziteti“ nisu njegov jedini poslovni interes. Od 2016. do 2020. Sangdel je vodio kompaniju koja distribuira duvanske proizvode, štampane i prehrambene proizvode mreži lokalnih kioska”, piše u tom tekstu.

Da li je Abazović znao ko je direktor UMEF-a nije poznato, ali kako je u Crnoj Gori aktuelna afera oko krađe švercovanih cigareta, zbog čega je njegov partijski kolega, Rade Milošević podnio ostavku, korisnicima Twittera ovaj podatak nije promakao, a jedan od komentara glasi: “Uždio avion da primi diplomu. Pa lik stvarno misli da smo glupi. Cigari su u pitanju, ova predstava oko počasnog doktorata je samo maska.”

“Zahvalan sam akademskoj zajednici @SwissUMEF što su prepoznali napore i želju koju nesebično dajem da bih praksom potvrdio svoje teorijske pretpostavke. Kolektiv čine profesori i polaznici sa raznih kontinenata, od Turske, Singapura, do DR Konga, Mongolije, pa i zemalja ZB”, pohvalo se Abazović.

Nakon  toga je Hajdukoviću objasnio da UMEF nije univerzitet već obična privatna biznis škola, kao i da će ta škola morati da prestane sa radom ukoliko do prvog januara ne reguliše svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ.

“Za razliku od vrlo sumnjivog obrazovnog i naučnog kvaliteta, web prezentacija ove privatne biznis škole je odlična (https://en.umef-university.ch/). UMEF svake godine organizuje desetak predavanja kao ovo Abazovićevo što vjerovatno ostavlja snažan utisak na neupućene studente i njihove roditelje”, napisao je Hajduković.

Školarine su veoma velike (oko 20 hiljada godisnje, ali ima i dodatnih troškova), a činjenica da UMEF ima svoje jedinice u afričkim i azijskim zemljama od Nigerije i Burkina faso do Avganistana, ukazuje da je orjentisan na djecu bogataša iz siromašnih država.

“Za UMEF je lijepo zaraditi velike pare, a za nesposobnu tatinu i maminu djecu je lijepo imati diplomu od takozvanog švajcarskog univerziteta sa zvučnim imenom „Swiss UMEF University“”, istakao je Hajduković.

Hajduković jasno poručuje da prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore.

I poslanik SDP-a Adnan Striković je komentarisao ovaj slučaj.

<<<Striković: UMEF neakreditovan univerzitet, Abazović obrukao Crnu Goru<<<

“Abazoviću uručen počasni doktorat UMEF univerziteta u Ženevi. Radi se o neakreditovanom kontroverznom univerzitetu iz 2009. godine. To što je obrukao sebe, neka je, ali obrukao je i državu, jer je tamo otišao u svojstvu premijera Crne Gore. Skandalozno”, napisao je Striković na Twitteru.

čkom mandatu Dritan Abazović i njegov PR tim su se juče pohvalili saopštenjima i objavama na svim društvenim mrežama kako mu je na dodijeljen počasni doktorat na “prestižnom univerzitetu UMEF u Ženevi”. Međutim, ova informacija nije promakla profesoru Draganu Hajdukoviću koji je dugo godina živio u Ženevi i javnost u Crnoj Gori obavijestio da UMEF nije univerzitet već obična privatna biznis škola.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite