32.9 C
Podgorica
Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img

Jonica: Nema otkaza kruzera, prvi AIDAblu dolazi 1. aprila

U Luci Kotor je u aprilu  najavljen dolazak  27 kruzera,  a prvi veliki AIDAblu dolazi  1. aprila.
Potom 10. aprila stiže drugi kruzer, a nakon 15 aprila stizaće po dva, tri velika kruzera. U ovom trenutku,  na današnji dan ne postoji ni jedan otkaz dolazaka kruzera u kotorsku luku zbog korona virusa, kazala je za Skala radio Snežana Jonica, direktorica administrativnog sektora Luke Kotor ad.

Znajući pravila međunarodnih institucija, prije svega međunarodne zdravstvene organizacije i procedura koje se uvode i koje se usklađuju u odnosu na razvoj  korona virusa,  ne može se predvidjeti šta će se dešavati kada je kruzing turizam u pitanju, objašnjava Jonica.

Brodari, kaže ona, imaju jasno definisana, tvrda pravila kojih se pridržavaju a odnose se na zabranu ukrcaja putnika na brod, onog koji  su najmanje 14 dana bili  u kontaktu sa osobom koja je pokazivala simpotome ovog virusa, ili koji se kretao na prostoru Kine, itd.

Čvrsta su i rigorozna pravila za ukrcaj i putnika i posade i veoma su rigorozni pregledi, naglasila  je Jonica.

U slučaju da ne postoji nikakav rizik, za prvi kruzer koji je najavio dolazak 1. aprila procedura je sljedeća: na brod prvo ulaze vlasti, tj.predstavnici carine, policije,  Lučke kapetanije i sanitarne inspekcije.
Nakon uvida u sve potrebne informacije koje dobijaju 24 sata ranije od agenta, a tiče se bezbjednosti i to ne samo na brodu već i u odnosu na podatke i odgovore na pitanje u kojih je posljednjih 10 luka boravio brod koji dolazi u Luku Kotor.

Svi se pomenuti elementi uzimaju u obzir i predstavnici carine, policije,  Lučke kapetanije i sanitarne inspekcije donose odluku da li daju slobodan saobraćaj brodu ili ne.
Nakon dobijanja slobodnog saobraćaja od strane Lučke kapetanije,  tek se tada omogućava iskrcaj putnika sa broda.

Na pitanje Skala radija da li će biti i u kotorskoj luci, kao na ostalim destinacijama ovom prilikom obezbijeđen tzv. toplomjer na daljinu za mjerenje temperature putnika, Jonica je odgovorila da je Luka tražila niz uputstava od državnih organa  kojih će se pridržavati i potrudiće se da obezbijede sve kapacitete za povećanje nadzora.

„Ukoliko u bilo kojem smislu možemo obezbijediti sredstva koja mogu pojačati nadzor, mi ćemo to uraditi, ali smatram da to neće biti potrebno jer su obezbijeđene mjere za prihvat kruzera  u situaciji vezanoj za korona virus“, jasna  je Jonica.

Izvor: SKALA RADIO

DRUŠTVOJonica: Nema otkaza kruzera, prvi AIDAblu dolazi 1. aprila
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...
Ne propustite