11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Joković: Najpovoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su subvencije i podrška poljoprivredi najveće do sada. Nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili, naglasio je Joković u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

“Ako su subvencije i davanja i podrška poljoprivredi najveća do sada, ne vidim razlog zašto bi neko rekao da to nije dobro. Taj ko kaže da nije dobro, treba da kaže kad je bilo bolje”, kazao je Joković.

Istakao je da nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili.

“Ne govorim to jer sam ministar poljoprivrede, već jednostavno ekonomija i budžet Crne Gore sada je veći, veći su zahvati iz budžeta i izdvajanja za poljoprivredu”, dodao je on.

Joković je naglasio da ipak uvijek ima i onih koji nikada neće biti zadovoljni, ali oni najozbiljniji i najvredniji pozdravljaju usvojeni Agrobudžet.

Na pitanje da li je mogao biti usvojen ranije Agrobudžet, Joković kaže da je on usvojen u zakonskom roku.

“Nije lako sklopiti Agrobudžet kada imamo zahtjeve od svih neuporedivo veći nego što su to moguća izdvajanja iz Agrobudžeta”, rekao je Joković.

“Ovo je najveći akt koji država usvaja u toku jedne kaendarske godine, tako da smo radili naporno i pravili sve moguće projekcije kako bi on bio onakav kaakv treba”, istakao je on.

Realizacija prošlog Agrobudžeta je, istakao je Joković, bila dobra.

“Za prošlu 2023. godinu imali smo fenomenalno planiran budžet gdje je potrošnja budžeta bila preko 98,5 odsto. Sve što smo planirali sve smo završili”, kazao je Joković.

Joković je naglasio da samim tim imamo povećanje u proizvodnji.

“Neke mjere koje smo uveli koje se odnose na povećanje sirovog mlijeka, kada smo davali 1.500 eura subvencije, uvezeno je nekih 1.200 junica koje su dale značajno veću proizvodnju”, istakao je Joković.

Naglasio je da ipak nije dovoljno mlijeka za sve ukupno, za preradu i sve ono što treba, da smo i dalje uvozno zavisni.

“Međutim, kada je u pitanju sirovo mlijeko to smo značajno podigli na veći nivo, zatim su povećane i površine koje su zasađene. Sa 13 hiljada hektara došli smo na 92 hiljade hektara onih koji obrašuju, u cilju očuvanja poljop zemljišta”, kazao je Joković.

Naglasio je da je se nekim oblastima bilježi oko 30 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje.

“Zvanični podaci pokazuju da je oko 17 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje. Mene to itekako raduje, ali to nije dovoljno. možemo svakao još”, kazao je Joković.

Na pitanje kakve su prognoze za rast proizvodnje tokom ove godine, Joković je kazao da to tavisi od poljoprivrednih proizvođača.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite