14.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Joković – Fan Kun: Kina spremna da aktivno promoviše izvoz crnogorskih visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun posjetio je 25. marta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića. 

Iz Ministarstva je saopšteno da je ambasador kazao da je Kina velika poljoprivredna zemlja, te da kineska vlada pridaje veliki značaj pitanjima poljoprivrede.

Naglasio je da Kina i Crna Gora njeguju tradicionalno prijateljstvo, te istakao ogroman potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede između dvije zemlje.

“Ambasador Fan je istakao da je Kina spremna da aktivno promoviše izvoz crnogorskih visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te da radi na jačanju razmjene i saradnje u oblasti poljoprivrede, stvarajući nove prilike za saradnju u domenu ekološke, pametne i digitalne poljoprivrede.

Ministar Joković je naglasio značaj napredne tehnologije u oblasti poljoprivrede koju posjeduje Kina, izražavajući spremnost Crne Gore da unaprijedi saradnju u ovom sektoru. Takođe je istaknuto da će Crna Gora aktivno raditi na povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda poput crnogorskog vina i mesnih proizvoda, te da su dobrodošle investicije kineskih kompanija, posebno u sektorima ribarstva i šumarstva”, navodi se u saopštenju. 

Istaknut je značaj dosadašnje uspješne saradnje u oblasti obrazovanja i organizovanja studijskih posjeta Kini za stručnjake u poljoprivredi.

Takođe, razmatrane su mogućnosti privlačenja kineskih investicija i širenja saradnje, kao i u razvoju pametne i ekološke poljoprivrede.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite