25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Joković: Abazović da ostane premijer zbog svega što je ova vlada postigla

Parlamentarna većina koja je stvorila Vladu Zdravka Krivokapića ima rok da do 19. septembra usaglasi ko će biti novi mandatar.

Iz Građanskog pokreta Ura i Socijalističke narodne partije poručili su kako bi na mjestu premijera trebalo da ostane Dritan Abazović. Sa druge strane, iz Demokratskog fronta saopštili su da bi novi premijer trebalo da bude Andrija Mandić, dok Demokrate nijesu izlazile sa konkretnim prijedlogom, ali su ranije tražili da se „anuliraju sve odluke koje su izglasane sa Demokratskom partijom socijalista“.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je Pobjedi da je Abazović zaslužio da ostane na mjestu premijera zbog rezultata koje je postigao vodeći 43. Vladu.

REZULTATI

– Uvažavajući sva imena koja su se pominjala ili koja će neko predložiti, a vjerujem da imamo veliki broj onih koji bi tu funkciju mogli da obavljaju na visokom nivou, Dritan Abazović bi trebalo da nastavi da obavlja tu funkciju zbog svega što je ova vlada postigla u borbi protiv kriminala, korupcije, šverca, ali i zbog potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC – istakao je Joković.

Kazao je i da je „pitanje razgovora“ hoće li ostali politički subjekti prihvatiti taj prijedlog, jer se, kako je rekao, i pregovori vode „da se dođe do rješenja“.

– Treba da iznesemo argumente za i protiv i da idemo u pravcu rješenja i u dobroj volji da rješenje želimo – naveo je Joković.

Naglasio je da će mjesto predsjednice Skupštine, koje trenutno pokriva Danijela Đurović iz SNP-a, biti dio raspodjele onda kada se i sve drugo dogovori.

– Mjesto predsjednika Skupštine je dio paketa o kojem će se razgovarati. Konstatovali smo na sastanku da se ništa nijesmo dogovorili dok se sve ne dogovorimo, a kada to učinimo i mjesto gospođe Đurović će biti dio raspodjele – pojasnio je.

SNP je, dodao je, pristupio pregovorima sa iskrenom željom da oni uspiju, a smatra i da ne bi bilo dobro da „neko dolazi na pregovore, a da ne želi dogovor“.

– Po atmosferi koja je vladala na sastancima vjerujem da će biti moguće postići dogovor i SNP će u tom pravcu dati svoj doprinos – rekao je Joković.

Da bi Abazović trebalo da ostane na poziciji premijera smatra i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

– Bez obzira na tok i ishod političkih pregovora, Dritan Abazović treba da ostane na mjestu predsjednika Vlade Crne Gore. Najprije, da završi procese koje je započeo, od ključne važnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – kazala je Novaković-Đurović.

Ura će, dodala je, učestvovati u razgovorima sa drugim političkim subjektima sa željom da oni dovedu do dogovora oko imenovanja u pravosuđu.

Iz Demokratske Crne Gore se juče nijesu izjašnjavali o kandidatu za mandatara, ali za njih su neprihvatljivi i Mandić i Abazović. Demokrate na čelu vlade, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, vide svog lidera Aleksu Bečića, ali su spremni da razmotre i nekog četvrtog kandidata.

KALKULACIJE

Abazović, ipak, kako je rekao, nije opterećen pozicijom koju bi mogao da ima u novoj Vladi, jer „nema vremena da razmišlja o političkim kalkulacijama tog tipa“.

– Kolege u parlamentu neka se posvete dogovoru oko nove većine, ali isto tako moj je apel da se posvete dogovoru i oko Ustavnog suda, Sudskog savjeta i stvaranja uslova da izađemo na izbore. Svakako u jednom trenutku, bilo to za šest mjeseci, godinu ili ranije ili kasnije moramo da odemo na izbore – rekao je Abazović.

Ne vidi razlog da Danijela Đurović podnese ostavku sa mjesta predsjednice Skupštine, osim ako to ne bude „predmet nekog dogovora“, a poručio je da oni što je time „ucjenjuju“ imaju mogućnost da je smijene sa DPS-om na sjednici.

– Lično mislim da, ne svi, ali da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nijesu mogli da ispoštuju do kraja i da traže sada neki izgovor da bi im nekako uradili ono što su im obećali – rekao je Abazović.

Sa druge strane, poslanik DF-a Dejan Đurović poručio je da bi bilo sasvim prihvatljivo da Andrija Mandić bude mandatar iz razloga što je koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima dobila 66 odsto od „ukupnog broja pobjedničkih glasova“.

– Mislim da je i svojim djelovanjem ovih 30 godina u politici zaslužio da vodi Crnu Goru u narednom periodu koji će biti izazovan i težak. Ne vidim ništa sporno da bi koaliciji „Mir je naša nacija“ i koaliciji „Crno na bijelo“ bilo upitno da odlučuju o tome koga će DF predložiti kao kanditata – istakao je Đurović za RTV Nikšić.

Na izjavu odlazećeg premijera Dritana Abazovića da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nijesu mogle da ispoštuju, reagovala je poslanica Demokrata Zdenka Popović. Ona je ocijenila da Abazović pokušava da odmane domaću javnost, međunarodne partnere i saveznike Crne Gore i poručila mu da „preboli fotelje“.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović reagovao je na stav Ane Novaković-Đurović da bi Abazović trebalo da ostane na mjestu premijera bez obzira na tok i ishod pregovora. Danilović je upitao čemu onda pregovori i pozvao Novaković-Đurović da kaže predstavnicima Ure što da kažu na sastancima ili da i sama dođe.

Svi poslanici SNP-a spremni da potpišu politički sporazum

Komentarišući to što poslanici Ure nijesu htjeli da potpišu politički sporazum koji je usaglašen 2. septembra, Joković je podsjetio da su sporazum „potpisali ovlašćeni predstavnici partija“ i ocijenio da je to iznad pojedinačne volje poslanika.

– Na kraju, naravno, 41 poslanik treba da glasa u parlamentu. Tako se formira vlada, ali računajući na snagu partije kojoj pripadaju ti poslanici, ne vidim neku veliku potrebu da se insistira na tome da potpiše svaki poslanik. Što se tiče SNP-a, mi smo spremni to da potpišemo i rekli smo bez ikakvih problema – rekao je Joković.

POLITIKAJoković: Abazović da ostane premijer zbog svega što je ova vlada postigla
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite