22.9 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Joanikije: SPC ni vrata adova ne mogu nadvladati, tako će biti i ovoga puta

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne traži ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što joj pripada, poručio je episkop budimljansko-nikšićki SPC Joanikije.

On je u govoru, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću, naveo da je tačno prije osam vjekova Sveti Sava osnovao episkopiju Budimljansku sa sjedištem u manastiru Đurđevi Stupovi.

To je najbolja potvrda našeg identiteta i ogledalo našeg istorijskog kontinuiteta“, istakao je Joanikije, dodajući da je to vrijeme ispunjeno borbom za čistotu vjere i pravoslavnu crkvu, koja, kako je kazao, i danas poprima slične oblike.

Prema riječima Joanikija, posebno žalosti što su tog protivnika nekad imali „u zavojevačima i ljudima stranim nama, dok se danas okolnosti suštinski razlikuju“.

Protivnik Crkve Božije je naša odnarođena vlast, ali se uzdamo da će pravda pobijediti i da će zakon koji će regulisati odnos sa crkvama i vjerskim zajednicama biti donesen na sveopšte zadovoljstvo i uz opštu saglasnost svih na koje se odnosi“, kazao je Joanikije.

Ne smije se dozvoliti da naša vjera, njegovana osam vjekova, bude ponižena, a mi diskriminisani, kao ljudi drugog reda“- poručio je on.

Mi ne tražimo ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što nam pripada. Svetinje imaju svoj život, naš je zadatak da ih čuvamo i branimo. Bez odstupanja, znajući da je molitva najjače oružje koje ima Crkva Božija“, poručio je Joanikije.

On je rekao da su ”ime Svetog Save i svestrani značaj njegovog žitija i djela moralni su putokaz koji treba da slijedi naš narod“.

I u njegovo vrijeme Crkva je bila na krstu, ali je izišla kao pobjednik. Nju, po riječima Spasitelja, ni vrata adova ne mogu nadvladati. Tako će biti i ovoga puta“, zaključio je Joanikije.

DRUŠTVOJoanikije: SPC ni vrata adova ne mogu nadvladati, tako će biti i...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite