16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Joanikije: SPC ni vrata adova ne mogu nadvladati, tako će biti i ovoga puta

- Marketing -spot_imgspot_img

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne traži ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što joj pripada, poručio je episkop budimljansko-nikšićki SPC Joanikije.

On je u govoru, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću, naveo da je tačno prije osam vjekova Sveti Sava osnovao episkopiju Budimljansku sa sjedištem u manastiru Đurđevi Stupovi.

To je najbolja potvrda našeg identiteta i ogledalo našeg istorijskog kontinuiteta“, istakao je Joanikije, dodajući da je to vrijeme ispunjeno borbom za čistotu vjere i pravoslavnu crkvu, koja, kako je kazao, i danas poprima slične oblike.

Prema riječima Joanikija, posebno žalosti što su tog protivnika nekad imali „u zavojevačima i ljudima stranim nama, dok se danas okolnosti suštinski razlikuju“.

Protivnik Crkve Božije je naša odnarođena vlast, ali se uzdamo da će pravda pobijediti i da će zakon koji će regulisati odnos sa crkvama i vjerskim zajednicama biti donesen na sveopšte zadovoljstvo i uz opštu saglasnost svih na koje se odnosi“, kazao je Joanikije.

Ne smije se dozvoliti da naša vjera, njegovana osam vjekova, bude ponižena, a mi diskriminisani, kao ljudi drugog reda“- poručio je on.

Mi ne tražimo ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što nam pripada. Svetinje imaju svoj život, naš je zadatak da ih čuvamo i branimo. Bez odstupanja, znajući da je molitva najjače oružje koje ima Crkva Božija“, poručio je Joanikije.

On je rekao da su ”ime Svetog Save i svestrani značaj njegovog žitija i djela moralni su putokaz koji treba da slijedi naš narod“.

I u njegovo vrijeme Crkva je bila na krstu, ali je izišla kao pobjednik. Nju, po riječima Spasitelja, ni vrata adova ne mogu nadvladati. Tako će biti i ovoga puta“, zaključio je Joanikije.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite