10.9 C
Podgorica
Petak, 1 Marta, 2024
spot_img

Joanikije: Nije bila litija 12. maja 2020. godine u Nikšiću, već molitveni hod

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije tokom iznošenja odbrane na današnjem ročištu kazao je da je sveštenstvo 12. maja 2020. godine upozoravalo vjernike da moraju poštovati epidemiološke mjere, što je značilo da tog dana neće biti litije.

“Tog 12. maja u Nikšiću se nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Služba je trajala sat, a okupljanje naroda preko dva sata. Niko od nadležnih nije spriječio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji nije u vlasništvu crkve, već Opštine. Kada smo izašli i vidjeli, po mojoj procjeni oko 20 hiljada ljudi, shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod”, istakao je mitropolit Joanikije.

Ponovio je da su tokom jutarnje liturgije u Sabornoj crkvi obavijestili vjerni narod da će litija povodom praznika zaštitnika grada biti održana naredne godine povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

” Molitveni hod 12.maja 2020. godine obavljen je skraćenom, a ne uobičajenom maršutom. Litija koja se u Nikšiću organizuje povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog najpoznatiji je vjerski skup u pravoslavlju”, istakao je Joanikije.

RTNK

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite